Bu sene ilki “Estetik” teması etrafında düzenlenen ve 29 Nisan - 10 Haziran tarihlerinde alanında yetkin isimlerin, çeşitli seminer ve konferanslarda İstanbul’dan ve Anadolu’dan “Estetik” temasına ilgi duyan yüzlerce genç ile buluştuğu İbn Haldun Akademi, 10 Haziran Cumartesi günkü son seminer oturumlarının ardından Kapanış Programı ve Ödül Töreni ile sona erdi.
İbn Haldun Akademi Ödülleri ile, o yıl belirlenen temanın ülkemizde en üst düzeyde tartışılıp gündeme getirilmesi ve üniversiteli gençler arasında yeni farkındalıklara kapı aralanması amaçlandı.
Bu çerçevede basın mensuplarının da yoğun ilgi gösterdiği İbn Haldun Akademi Ödül Töreni’nde, “Estetik” teması etrafında 2023 İbn Haldun Akademi Vefa Ödülü; 1974 yılında merhum Hattat Hâmid Aytaç’dan sülüs-nesih yazı icâzetnâmesi alan, ayrıca Uğur Derman Bey’den ta'lik meşk eden; 50 yılı aşkın bir süredir hat sanatına gönlünü ve ömrünü veren ve bu sanatın ehil ellerde geleceğe aktarılması için yüzlerce talebe yetiştiren; son olarak İslam medeniyetinde bu alanda ekol haline gelmiş 10 farklı dönemi yeniden yorumladığı, Türk İslam sanatının en güzide eserlerinden biri olarak değerlendirilen “İstanbul Mushafı”nı hazırlayan Hattat Hüseyin Kutlu’ya verildi.
Hattat Hüseyin Kutlu’ya plaketi, Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. Dr. İrfan Gündüz ve Mütevelli Heyeti Başkan Vekilimiz Necmeddin Bilal Erdoğan tarafından takdim edildi.
İbn Haldun Akademi katılımcılarından “Estetik” teması etrafında Ocak-2022’den bugüne özgün ve nitelikli çalışmalar üretmiş olan 3 isim ise, 2023 İbn Haldun Akademi Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Bu çerçevede; Esra Dereli, “Sanatsal Çalışma” kategorisinde minyatür çalışmalarıyla; Hatice Ebrar Akbulut, “Kitap” kategorisinde Büyüyenay Yayınları’ndan çıkan “Güzelin Serzenişi” adlı kitabıyla; Mustafa Sürün ise, “Akademik Makale” kategorisinde İslam Tetkikleri Dergisi’nde çıkan “Mehmed Esad Yesârî'nin İstanbul'da Bulunan Kitâbeleri” başlıklı makalesiyle 2023 İbn Haldun Akademi Teşvik Ödülü’ne layık görüldü.
Ödül alanlara plaketleri Rektörümüz Prof. Dr. Atilla Arkan tarafından takdim edildi.
İbn Haldun Akademi Ödül Töreni’nde bir konuşma yapan Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. Dr. İrfan Gündüz, ister göreni, ister duyanı etkilemeye yönelik her türlü güzel yapılan işin estetiğe dahil olduğunu söyledi. Her Müslümanın diplomatik bir sorumluluğu olduğuna inandığını dile getiren Prof. Dr. Gündüz, her ne iş yapılıyorsa bunun güzelce yapılması gerektiğini vurguladı.
Mütevelli Heyeti Başkan Vekilimiz Necmeddin Bilal Erdoğan da konuşmasında Türkiye'de genelde en başarılı öğrencilerin tıp ve mühendislik alanlarına kaydığını ifade etti. Erdoğan, "Halbuki eğer toplumun meselelerini konuşacaksak, toplumun meselelerine çözümler üreteceksek, o zaman içimizdeki en parlak dimağların bu meselelere kafa yoranlar olması icap ediyor. Dönem dönem, geçmişte, İslam tarihinde bunları yaşadık ve hakikaten çok önemli eserleri o dönemde veren sosyal bilimcilerin kitaplarını hala okuyoruz. Yine bu tür fikreden insanların sayısını artırmamız gerekiyor ve İbn Haldun Üniversitesi de o gençlere talip." Değerlendirmesinde bulundu.
Rektörümüz Prof. Dr. Atilla Arkan ise üniversitenin misyonu olarak üç düşünceyi önemsediklerini belirterek şöyle dedi: "Birincisi, kimliği inşa eden tarihsel birikimi aktarmak. Hiç şüphesiz bir üniversitenin yapması gereken en önemli mesele budur. Tarihsel birikimine sahip çıkıp bunu sunmak. İkincisi, içinde yaşadığı dünyanın sorunlarını derinliğine anlayabilmek ve üçüncüsü, özellikle değişimin çok hızlı yaşandığı bu dünyada öğrencilerimizi, kurumlarımızı, devletimizi geleceğe hazırlamaktır."
İbn Haldun Akademi 2023 programının akademik koordinatörü, İbn Haldun Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Alev Erkilet, yaptığı açılış konuşmasında, 6 hafta süren ve hem yüz yüze hem çevrimiçi olarak yüzlerce gencin devam ettiği Akademi ile, Üniversitemizin birikimini Türkiye’ye, Türkiye’nin birikimini de Üniversitemize taşıdıklarının altını çizdi.
İbn Haldun Akademi Kapanış Programı ve Ödül Töreni, programa destek veren firmalara plaket takdimin ardından, Hattat Hüseyin Kutlu’nun “İslam Medeniyetinde Mushaf Geleneği" başlıklı Kapanış Dersi’nin ardından sona erdi.