Akademisyenlerimiz Macaristan’da Düzenlenen Programlara Katıldı

17.10.2024
Akademisyenlerimiz Macaristan’da Düzenlenen Programlara Katıldı
Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, uluslararası ilişkilerde aktif rolünü sürdürmeye devam ediyor.

İbn Haldun Üniversitesi Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini temsilen Prof. Dr. Yaşar Sarı ve Dr. Najiba Mustafayeva, 10-11 Ekim 2024 tarihlerinde Macaristan’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyet, Türk Devletleri arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan iki önemli programa katıldı.

Macaristan Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (HIIA) Programı

İlk program, Budapeşte'deki Macaristan Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde (HIIA) gerçekleştirildi. Buradaki görüşmelerde küresel politika arenasında kilit oyunculardan biri haline gelen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) konuşuldu. Toplantıda ele alınan başlıca konular şunlardı:

• Uluslararası Hukuk Kapsamında TDT'nin Rolü: Katılımcılar, TDT’nin uluslararası hukuk çerçevesindeki yasal rolünü ve önemini ele aldı.
  • Son Dönemdeki Girişimler: TDT’nin son projeleri değerlendirilerek bölgesel iş birliğini teşvik etme konusundaki proaktif tutumu ortaya konuldu.
  • Gelecek Perspektifleri: Mevcut jeopolitik değişiklikler bağlamında TDT’nin gelecekteki seyri hakkında fikir teatisinde bulunuldu.

Toplantı, Azerbaycan ve Türkiye’den diplomatlar,ı Macaristan’daki TDT temsilcilerini ve araştırmacılar ile öğrencilerden oluşan akademik bir topluluğu bir araya getirdi. Katılımcılar, bölgesel iş birliğinin geleceği hakkında fikirlerini ayrıntılı olarak  paylaşma imkanı buldular.

Széchenyi István Üniversitesi Programı

İkinci program, Győr'deki Széchenyi István Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Dr. Najiba Mustafayeva, misafir olarak "Uluslararası Hukukun Öznesi Olarak Uluslararası Örgütler" başlıklı bir ders verdi. Paralel olarak, Prof. Dr. Yaşar Sarı, TDT’nin tarihçesi, yapısı, iş birliği alanları ve gelecek perspektiflerini içeren kapsamlı bir sunum yaptı.

Heyet ayrıca Széchenyi István Üniversitesi yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Bu ziyarette aşağıdaki hususlar ele alındı:

• Öğretim Hareketliliği ve Öğrenci Değişimi: Her iki taraf, değişim programları ve öğretim hareketliliği girişimleri aracılığıyla akademik iş birliğini güçlendirme potansiyelini değerlendirdi.
  • Tematik Seminerler ve Ortak Projeler: Görüşmede, ortak seminerler ve yaz okulu projelerinin düzenlenmesine de vurgu yapılarak kurumlar arasındaki bağların derinleştirilmesi üzerinde duruldu.

Gerçekleştirilen toplantıda akademik iş birliğinin önemi bir kez daha vurgulanarak İbn Haldun Üniversitesi ile Széchenyi István Üniversitesi arasında eğitim ve araştırma ortaklıklarını genişletmeye yönelik karşılıklı niyet beyanlarında bulunuldu.