1 Mart 2024 tarihinde T.C Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İbn Haldun Üniversitesi İslami Ekonomi ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle düzenlenen Hac ve Umre Fonu Çalıştayı, Medya ve Etkinlik Merkezi Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirildi. Çalıştayda, ülkemizde hac ve umre organizasyonu, dünyada hac fonu uygulamaları ve Türkiye için hac ve umre fonu model önerileri gibi konular analiz edildi.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi (CBFO) koordinasyonunda hayata geçirilmesi planlanan “Hac, Umre ve Kurban Fonunun Kurulması” başlıklı eylem maddesine yönelik paydaşlar arasında istişarelerin gerçekleştirilmesi amacıyla düzenlenen çalıştay, Hac ve Umre çalışmalarına yönelik kayda değer ve etkili adımlar atmayı sağlayacak kararlar almayı hedefledi.
Selamlama konuşmalarında T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Göksel Aşan, İstanbul Finans Merkezi projesinin iki temel temasından birini İslami finans, diğerini ise finansal teknolojiler olarak belirlediklerini ifade ederek, İslami finans uygulamaları konusunda teorik bilgi üretmenin önemini vurguladı. Aşan, bu kapsamda Üniversitemiz ile Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi'nin daha önce de kıymetli çalışmalar yaptığını hatırlattı. Bu teorik altyapının Türkiye'yi dünya finans merkezleri arasında ayrıcalıklı bir yere taşıyacağını söyleyen Aşan, bu kapsamda Hac ve Umre Fonu’na dair çalışmalarını, olabilecek en hızlı ve verimli şekilde yürütmenin temel hedefleri arasında yer aldığını kaydederek konuşmasını sonlandırdı.
Prof. Göksel Aşan’ın ardından selamlama konuşmalarında Üniversitemiz Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. İrfan Gündüz ise Sultan II. Abdulhamid dönem hac ve umre politikalarının sistemsel işleyişinin mükemmelliğine değindi. 19.yüzyılın dünyasında Osmanlı’yı sindirip yok etmek için fırsat kollayanlara karşı II. Abdulhamid’in en güçlü silahlarından birinin hac ibadeti olduğunu ifade eden Prof. Gündüz; diplomatlar, hukukçular, hekimler ve ilim adamları gibi toplumun önde gelen aydın insanlarından oluşan Sürre Alayı’nın İstanbul’dan Haremeyn’e uzanan yolculuğunun ardında II. Abdulhamid’in diplomatik zekasının yattığına değindiği konuşmasında, bilimin her alanında faaliyet gösteren bu insanların kutsal topraklardaki gözlemlerini yanlarında taşıyarak payitahta dönüşleri sonrası yapılan değerlendirme toplantıları sayesinde Osmanlı’nın nasıl bir sonraki Sürre Alayı yolculuğuna kadar tüm inisiyatifleri elinde tuttuğundan bahsetti. Günümüzden haccın bu fonksiyonunun ortadan kaldırıldığından; sosyal, ekonomik ve siyasi karakteri yok edilerek yalnızca bireysel bir ibadete indirgendiğinden bahseden Prof. Gündüz, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’ne Hac ve Umre Çalışmaları’nın haccın bu fonksiyonunun yeniden işler duruma getirilmesi hususundaki temennilerini iletti.
Prof. Gündüz, konuşmalarını Hac ve Umre Fonu eylem maddesinin son derece faydalı neticeler vereceğine yürekten inandığını belirterek sonlandırdı.
Rektörümüz Prof. Atilla Arkan ise çalıştay kapsamında karşılıklı istişareler yapılacak olan Malezya’nın Hac ve Umre organizasyonları konusundaki profesyonelliklerini 90’lı yıllardaki ziyaretinde bizzat gözlemlediğini ifade ettiği selamlama konuşmalarında; finans, tecrübe ve diğer tüm konularda birikimleriyle bizlere yardımcı olacaklarını umduğunu belirtti. Prof. Arkan, Türkiye’de Hac ve Umre hizmetlerinin gelecek yıllarda gitgide daha iyi olması temennileri ile konuşmasını sonlandırdı.
Hac ve Umre Fonu Çalıştayı, Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Nihat Gümüş moderatörlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Demirhan’ın “Hac ve Umre Organizasyonu ve Temel Konular” başlıklı oturumları ile devam etti.
“Dünyadaki Hac Fonu Uygulamaları” adlı çevrimiçi panel ile devam eden programda, Finans Ofisi tarafından çalışması yapılan “Hac ve Umre Fonu Model Önerisi” sunumu yapıldı. Programda ayrıca, sunulan öneri modelinin fıkhi ve uygulama boyutu ile teknik ve hukuki boyutlarının ele alındığı iki panel düzenlenerek, panelistlerce istişareler yapıldı.
Çalıştayda yapılan istişarelerin, bir rapor olarak düzenlenerek Hac ve Umre Fonu’nun kurulmasında ilgili kurumlar açısından yol gösterici bir belge olarak ortaya konulması planlanıyor.