Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Uluslararası Türk Dünyası Yaz Okulu Üniversitemizde Başladı

01.08.2024
Uluslararası Türk Dünyası Yaz Okulu Üniversitemizde Başladı
İbn Haldun Üniversitesi Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Merkezi ve Türk Devletleri Teşkilatı iş birliğiyle düzenlenen yaz okulunda pek çok farklı ülkeden öğrenci tüm yönleriyle Türk coğrafyası odaklı konular çerçevesinde eğitim alacak.

“Türk Dünyası İçin Yeni Bir Dönem” temasıyla düzenlenen Uluslararası  Türk Dünyası Yaz Okulu Açılış Töreni, 29 Temmuz 2024 tarihinde Medya ve Etkinlik Merkezi Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirildi. Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. İrfan Gündüz, Mütevelli Heyeti Başkan Vekilimiz Necmeddin Bilal Erdoğan, Dünya Ekonomi ve Diploması Üniversitesi Rektörü Akram Umarov, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov ve Milli İstihbarat Akademisi Başkanı Prof. Talha Köse gibi isimlerin katıldığı tören, Prof. İrfan Gündüz’ün selamlama konuşmaları ile başladı. 

Türk Devletleri Teşkilatı, Bir Millet İki Devlet Anlayışının Günümüz Tezahürüdür 

Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. İrfan Gündüz, Türk devletlerine mensup gençlerin anadillerinin İngilizce olarak lanse edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek başladığı selamlama konuşmasında merhum Haydar Aliyev’in “Bir Millet İki Devlet” anlayışının Türk Devletleri Teşkilatına dönüşümünü gururla izlediklerini ifade etti. Yaz okulu kapsamında Türk dünyasından gelen 150 öğrenciyi sevinçle karşıladıklarını belirten Prof. Gündüz, öğrencilere ata yurdumuz olan Türkiye’yi iyi gözlemleyip tanımalarını tavsiye ederek konuşmasını sonlandırdı. 

Daha İyi Bir Dünya İçin Türk Devletleri Olarak Birlikte Hareket Etmeliyiz   

Prof. İrfan Gündüz’ün ardından selamlama konuşmalarında Mütevelli Heyeti Başkan Vekilimiz Necmeddin Bilal Erdoğan, Türk devletlerinin özellikle Çin, Avrupa, Amerika ve Rusya gibi büyük güçlere karşı kendi dış politikalarını oluştururken stratejik davranmalarının önemine değindi. Erdoğan, Türk devletlerinin güçlenmesi konusunda şüpheci yaklaşan ve bunun mümkünatının olmadığını düşünenlere karşı daha iyi bir dünya hayali kurmaktan vazgeçmediklerini ve İbn Haldun Üniversitesi’nin de bu hayalin entelektüel payını üstlendiğini, dolayısıyla Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Merkezimizin de bu anlamda büyük önemi olduğunu ifade etti. Uluslararası Türk Dünyası Yaz Okulu’nun komşu devletlerle ilişkilerimizi güçlendirmede rol oynayacağına olan inancını dile getiren Erdoğan, herhangi bir Türk devletinde doğan bir çocuğun maddi, lojistik yahut manevi bir kaygı gütmeden diğer herhangi bir Türk devletinde bir akademik kariyer planlayabileceği günlerin hayalini kurduğunu da ekleyerek sözlerini sonlandırdı.

İbn Haldun Üniversitesi ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın Bu İş Birliği Türk Dünyası İçin Son Derece Önemli 

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov, teşkilatın günden güne büyüyerek uluslararası arenada daha fazla rol sahibi olmaya başladığı ve Türk devletlerinin güçlerini birleştirerek tek bir güç gibi hareket etmelerinin gerekli olduğuna değindiği selamlama konuşmasında TDT’nin gençlik ve eğitim üzerine yaptığı etkinliklerden bahsetti. İbn Haldun Üniversitesi’ne mevzubahis etkinliğe katkıları ve konukseverliğinden ötürü teşekkür eden Jafarov, Üniversitemiz ile TDT iş birliğinin eğitim kurumları ve uluslararası organizasyonların gençleri eğitme ve cesaretlendirme noktasındaki birlikteliğine güzel bir örnek teşkil ettiğine değinerek konuşmasını sonlandırdı. 

Türk Dünyası Yaz Okulu Uluslararası Bağlamda Atılan Büyük Bir Adım 

Selamlama konuşmalarında Rektör Yardımcımız Prof. Ali Yeşilırmak, İbn Haldun Üniversitesi olarak gerek bölgemizde gerekse dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğimizi vurguladı. Dünya kritik bir süreçten geçerken Türk dünyası ülkelerinin izlediği politikaların büyük önem taşıdığına değinen Prof. Yeşilırmak, ülkelerimizin her zamankinden daha güçlü, bir ve beraber olmak durumunda olduğunun altını çizdi. Yeşilırmak, Türk Devletleri Teşkilatı’nın kuruluşunun bu bağlamda atılan önemli bir adım olduğunu ifade ederken Türk dünyasının güçlü duruşunun bölge ve dünya barışına da ciddi katkılar sunacağına ve orta koridor üzerinden dünya ticaretine de önemli katkıları olacağına yönelik inancını da belirtti.  

Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Merkezimizi kurarken hedeflerden birisinin de ülke liderlerinin ve diplomatik misyonların yanı sıra İbn Haldun Üniversitesi’nin de aynı hedefe katkıda bulunmak olduğuna değinen Rektör Yardımcımız, merkezimizin uluslararası alanda yükselen Avrasya çalışmalarına nitelikli katkılar sunmayı hedeflemediğini ve Türk Dünyası Uluslararası Yaz Okulu’nun da bunun bir göstergesi olduğunu ifade etti.  

Türk Devletlerinin Gücü, Birbirleri Arasındaki Farklılıklardan İleri Geliyor

Son olarak Dünya Ekonomi ve Diploması Üniversitesi Rektörü Akram Umarov, selamlama konuşmalarında Yaz Okulu için Türk devletleri arasındaki tarihsel bağlardan günümüz zorluk ve fırsatlarına kadar geniş ve zengin bir ders programı hazırlandığından bahsetti. Türk devletlerinin gücünün birbirleri arasındaki farklılıklardan ileri geldiğini belirten Umarov, öğrencilere Yaz Okulu’nu öğrenmek, bağ kurmak ve olgunlaşmak için bir fırsat olarak görmelerini tavsiye ederek sözlerini sonlandırdı. 

Uluslararası Yaz Okulu’nun “Türk Devletleri Örgütü ve Üye Ülkelerin TDT'ye Bakış Açıları” başlıklı açılış panelinde Milli İstihbarat Akademisi Başkanı Talha Köse, Dünya Ekonomisi ve Diplomasi Üniversitesi Bilim ve İnovasyondan Sorumlu Rektör Yardımcısı Gulnoza Ismailova, Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Suat Beylur ve Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi Dış Politika Analiz Bölümü Başkanı Cavid Veliyev konuşma yaptılar.

Yaz Okulunda Türklük ve Türk Dünyasına Dair Her Şey Tüm Yönleriyle Masaya Yatırılacak 

ABD, Almanya, İngiltere, Çin, İran, Rusya, Hindistan, Polonya, Pakistan, Bulgaristan ve Türk Devletleri Teşkilatı üyesi olan 20 ülkeden 60 katılımcıyı 7 gün boyunca kampüsümüzde ağırlayacağımız Türk Dünyası Uluslararası Yaz Okulu’nda, çoğunluğu Türk devletlerinden Türk dünyası üzerine çalışan 14 akademisyen ve uzman ders verecek. Yaz okulunda “Türk Dünyasının Bölgesel ve Küresel İlişkilerdeki Rolü”, “Türk Sözünün Coğrafyası ve Tarihi: Toprak, Tarih, Yaşayanlar ve Uygarlık” ve “Avrasya’da Bölgesel Entegrasyon ve İş Birliği Faaliyetleri” gibi konular ele alınacak.

Fotoğraflar