IV. Süleymaniye Sempozyumu, “Babürlü İmparatorluğu: Yeni Kaynaklar, Yeni Yaklaşımlar” temasıyla 16-18 Eylül tarihlerinde Süleymaniye Yerleşkesi Salis Medresesi'nde gerçekleştirildi. Amerikan ve Hint üniversiteleri başta olmak üzere alanlarında söz sahibi 33 akademisyenin bildirileriyle katkı sunduğu sempozyum, kurumsal Youtube kanalımızdan da (https://www.youtube.com/ibnhalduni) canlı yayınlandı.
Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Atilla Arkan, bilim ve teknikteki gelişmeler ile uluslararası krizlerin, değişimin çok hızlı aktığı bir dönemle bizi karşı karşıya bıraktığını ifade ederek, geleceğin inşa edildiği bu dönemde Doğu-Batı ilişkilerinin de yeni bir noktaya doğru gittiğini söyledi. “Gelecekte hata yapmamak için bir şansımız var; tarihe ve hafızaya sahibiz. Bu noktada ‘Babürlü İmparatorluğu: Yeni Kaynaklar, Yeni Yaklaşımlar’ temasıyla düzenlediğimiz bu sempozyumu önemli buluyorum.” sözleriyle konuşmasına devam eden Prof. Arkan, İbn Haldun Üniversitesi Tarih Bölümü’nün tarihi Süleymaniye medreselerinde bu sene dördüncüsünü düzenlediği sempozyumun, gerek sunulan bildirileri gerek uluslararası hüviyeti gerekse de sempozyumların ardından yayınlanan sempozyum kitaplarının ilim dünyasındaki yankıları itibariyle ciddiyetle beklenen ve takip edilen bir marka olma yolunda ilerlediğini sözlerine ekledi.
Ülkemizin ilk ve tek vakıf sosyal bilimler üniversitesi olarak, Babürlüler gibi önemli ve kalıcı izler bırakmış olmasına rağmen ilmi çalışmalara yeterince konu edilmeyen bir imparatorluğun, tüm zenginliğiyle yansıtılacağı bu sempozyumu düzenliyor olmamızdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Arkan, sunulacak bildirilerin, yeni bakış açılarıyla yürütülecek çalışmalara kapı aralayacağına inandığını söyledi. Prof. Atilla Arkan, sempozyuma destek veren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’na (TİKA), Tarih Bölümü akademisyenlerimize ve katılımcı ilim adamlarına teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Naci Yorulmaz da sempozyum açılışında yaptığı konuşmada sempozyuma TİKA olarak katkı vermekten memnuniyetlerini ifadeyle, davetlerinden dolayı Üniversitemize ve katkılarından dolayı değerli ilim adamlarına teşekkür etti. TİKA'nın dünyanın dört bir yanında yürüttüğü faaliyet ve projelerden bahseden Dr. Yorulmaz, bu çalışmalar arasında kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarıldığı imar ve restorasyon faaliyetlerinin büyük yer tuttuğunu belirtti.
Tarih Bölümü Başkanımız Prof. Halil Berktay ise selamlama konuşmasında İHÜ Tarih Bölümü'nün karakteristik özellikleri ve faaliyetlerinden bahsederek, Bölüm olarak en önemli amaçlarından birinin Doğu, Afrika ve Güney Asya özelinde yetkin tarihçiler yetiştirmek olduğunu belirtti.
IV. Süleymaniye Sempozyumu açılış programı, Tarih Bölümü öğretim üyemiz Prof. Suraiya Faroqhi’nin de kısa bir selamlama konuşmasının ardından, Ohio Eyalet Üniversitesi’nden Prof. Stephen F. Dale’nin açılış konuşmasıyla devam etti.
8 oturumda toplam 33 tebliğin sunulduğu sempozyum programı ve özet kitapçığı için tıklayınız.
Sempozyum açılış programı ve oturumları: