Bu yıl üçüncüsü Üniversitemiz Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Uluslararası Politika ve Güvenlik Çalışmaları Derneği (INTPOLSEC) ve İnönü Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Uluslararası Güvenlik Kongresi: Belirsizlik Çağında Güvenlik” etkinliği, 20-21 Ekim tarihlerinde Üniversitemiz Medya ve Etkinlik Merkezi Etkinlik Salonu ve dijital toplantı platformu Zoom üzerinden hibrit olarak gerçekleştirildi.
2 gün boyunca Avrasya ve Avrupa Güvenliği, Afet Sonrası Güvenlik, Uluslararası Sistem Tartışmaları ve Yeni Küresel Düzensizlik ve Güvenlik gibi güncel konulara değinilen kongre kapsamında, akademisyenlerin yanı sıra T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TİKA’dan önemli temsilciler ağırlandı.
20 Ekim Cuma günü gerçekleştirilen açılış töreninde selamlama konuşmalarını yapan Rektörümüz Prof. Atilla Arkan, kongrenin vizyonunun içinde bulunduğumuz güncel durumla yakından alakası olduğunu belirterek, zamanın çok hızlı aktığı bir dönemde yaşadığımıza ve süregelen çatışmalara bakıldığında asıl depremin bu çatışmalardan kaynaklandığına dikkat çekti. Prof. Arkan, bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapmanın Üniversite olarak entelektüel görevimiz olduğuna değinerek konuşmasını sonlandırdı.
Törende konuşan Üniversitemiz Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Yaşar Sarı ise, içinde bulunduğumuz belirsizlik çağının güvensizliği de beraberinde getirmesinden ve değişen dengelerden ötürü güvenliğe duyulan ihtiyacın artışından bahsederek Uluslararası Güvenlik Kongresi’nin ardındaki amaca dikkat çekti.
Prof. Sarı’nın ardından söz alan INTPOLSEC Derneği temsilcileri Prof. Dr. Fikret Birdişli ve Doç. Dr. Bezen Coşkun,ev shaipliğinden ötürü Üniversitemize teşekkür ettikleri konuşmalarında, INTPOLSEC’in kuruluş amacının uluslararası güvenlik çalışmalarına yerel olarak katkı yapmak olduğunu ifade ederken, dünyadaki iki kutuplu sistemin yıkılışının ardından çoklu kutuplar yerine merkezler etrafında kümelenmiş bir sistemin daha sağlıklı olacağına değindi.
Açılış töreninin ardından “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.Yılı” oturumunda Prof. Dr. Faruk Sönmezoğlu, Mv. Ramin Mammadov ve Albina Yun tarafından konu bağlamında konuşmalar yapıldı.
Kongrenin ilk günü, “Güvenlikte Yeni Yaklaşımlar ve Kavramsallaştırmalar”, “Jeopolitik, Terörizm ve Güvenlik”, “Nato, AB ve Transatlantik Güvenlik”, “Türk Dış Politikası ve Türkiye’nin Güvenlik Politikaları”, “Enerji Güvenliği, Ekolojik Krizler ve İklim Değişikliği”, “İstanbul İleri Araştırmalar Enstitüsü Yuvarlak Masa Toplantısı: Güney Kafkasya'da Rekabet ve İşbirliği: Beklentiler ve Zorluklar”, “Yeni Küresel Güvenlik Düzeninde Rusya”, “Özel Silahlı Gruplar, ve Yabancı Savaşçılar ve Bölgesel Güvenlik” ve “Bölgesel Güvenlik: Orta Asya ve Kafkasya” isimli paralel oturumlar ile devam etti.
21 Ekim'de Zoom üzerinden gerçekleştirilen oturumlarda ise “Türk Dış Politikası ve Türkiye’nin Güvenliği”, “Çevresel Güvenlik ve Ekolojik Krizler”, “Yeni Küresel Düzen & Küresel Güvenlik”, “Yeni Küresel Düzende Bölgeselcilik ve Bölgesel Güvenlik”, “Küresel Güvenlik Mimarisi I-II”, “WONEMPS Yuvarlak Masa Toplantısı: Ontolojik Güvenlik ve Doğu Akdeniz: Beklentiler ve Zorluklar”, “Enerji Güvenliği ve İklim Değişikliği” gibi konular ele alındı. Ayrıca Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi de müstakil paneller düzenlediler.
“Uluslararası Güvenlik Kongresi: Belirsizlik Çağında Güvenlik” kongresine İstanbul ve Anadolu’daki üniversitelerle yurtdışındaki üniversiteler ve araştırma kurumlarından 53 akademisyen katıldı.