Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Tarihi Unkapanı Değirmeni, Üniversitemizin Süleymaniye Yerleşkesi Olarak İhya Edilecek

28.03.2024
Tarihi Unkapanı Değirmeni, Üniversitemizin Süleymaniye Yerleşkesi Olarak İhya Edilecek
Tarihi Unkapanı Değirmeni’nin Üniversitemiz Süleymaniye Yerleşkesi Olarak İhyası Projesinin Tanıtım ve Restorasyon Başlangıç Töreni, akademik ve siyasi camiadan önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

İstanbul’un en önemli kültürel miraslarından Tarihi Unkapanı Değirmeni’nin Üniversitemiz Süleymaniye Yerleşkesi Olarak İhyası Projesinin Tanıtım ve Restorasyon Başlangıç Töreni, 28 Mart 2024 tarihinde bölgeye adını veren Unkapanı Değirmeni arazisinde Üniversitemiz ve Fatih Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirildi. 

Tarihi Unkapanı Değirmeni, Hak Ettiği Değere Kavuşuyor

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından selamlama konuşmaları ile başlayan törende Üniversitemiz Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. İrfan Gündüz böylesine tarihi değere sahip bir yapının Üniversitemiz bünyesine katılmasından duyduğu mutluluğu belirtti. Prof. Gündüz, projeye sürecin başından gelinen noktaya kadar destek sağlayan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, Fatih Belediye Eski Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz gibi isimlere de gönülden teşekkürlerini sunduğu konuşmasını mevzubahis projenin hayırlara ve güzel yeniliklere vesile olmasını ümit ettiğine değinerek sonlandırdı. 

Bu Proje, Bölgede Dönüşümün Habercisi Sıfatındadır

Prof. İrfan Gündüz’ün ardından selamlama konuşmalarında Üniversitemiz Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Necmeddin Bilal Erdoğan tarihi mirasların ihyasının hiç kolay bir süreç olmadığını ve bunun ancak o yapıya bir fonksiyon kazandırılarak yapılabildiğini ifade etti. Erdoğan, tesisteki imkanlar sayesinde buraya gelen akademisyenler, öğrenciler ve üst düzey akademik çalışma yapan insanların bölgeye değer katacaklarına da değindiği konuşmasını, emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak sonlandırdı. 

Bölgenin Eğitim, Bilgi, Düşünce ve Sanat İhtiyacını Karşılayacak

Selamlama konuşmalarında Rektörümüz Prof. Atilla Arkan, mekanın 1800'lü yılların sonlarında Unkapanı adı verilen bir değirmen olarak inşa edildiğine, Haliç'ten gelen buğdayların burada işleniyor ve sonrasında İstanbul halkının besin ihtiyacını karşılıyor olduğuna değinerek Unkapanı Değirmeni’nin tarihi öneminden bahsetti. Prof. Arkan, İbn Haldun Üniversitesi’nin de söz konusu alanda bölgenin eğitim, bilgi, düşünce ve sanat ihtiyacını karşılayacağını temenni ettiği sözlerini, bir ilk olarak herhangi bir konuda projesi olanların açık ofislerde projelerini tartışabileceği bir alan oluşturacaklarının haberini de vererek bitirdi. 

Tarihi Alanın İhyası, Süleymaniye Çevresini Yeniden Ayağa Kaldıracak 

Selamlama konuşmalarında yüksek medeniyetimizi yeniden ayağa kaldıracağımız ve bu muhteşem medeniyeti göstereceğimiz en müstesna yerin Süleymaniye ve Zeyrek bölgeleri olduğunun altını çizen Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, projenin aynı zamanda yerel kalkınmayı da destekleyen bir örnek niteliği taşıdığını ifade etti. Turan, projenin başından sonuna kadar Üniversitemiz’in bir paydaşı, mütevelli heyetimizin bir üyesi gibi çalışacaklarına söz vererek konuşmasını sonlandırdı. 

“Bu Tarz Namütenahi Yapılar Eski Çehresine Kavuşmalı”

Son olarak selamlama konuşmalarında Süleymaniye ve Zeyrek bölgesi civarında zaman içinde metruklaşmış Tarihi Unkapanı Değirmeni gibi nevi şahsına münhasır yapıların üniversite kimliğiyle değerlendirilmesinin öneminden bahseden Fatih Belediye Eski Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, konuşmasını projede emeği geçen herkese teşekkür ederek sonlandırdı.

Tarihi Unkapanı Değirmeni’nin Üniversitemiz Süleymaniye Yerleşkesi Olarak İhyası Projesinin Tanıtım ve Restorasyon Başlangıç Töreni, Başakşehir İlçe Müftüsü Abdurrahman Şenoğlu’nun duaları ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sonlandı. 

İbn Haldun Üniversitesi’nin İstanbul’un göbeğindeki yüzü olarak tasarlanan restorasyon projesi kapsamında, tarihi Unkapanı Değirmeni’nin kapsadığı toplam 10.000 dönümlük alanda yüksek lisans ve doktora eğitimi, sürekli eğitim merkezleri, proje tasarımları için kuluçka merkezleri ve yabancı dil merkezleri gibi hem Üniversitemiz öğrencilerine hem de Üniversite dışı katılımcılara yönelik yaşayan, gelişen ve üreten bir tesis inşası planlanıyor. 

Fotoğraflar