İbn Haldun Üniversitesi Olarak Balkanlar’da Yeni İlişkiler Kuruyoruz

22.05.2024
İbn Haldun Üniversitesi Olarak Balkanlar’da Yeni İlişkiler Kuruyoruz
Üniversitemiz heyeti, akademik iş birliğini artırmaya ve sosyal bilimlerin günümüzün temel meseleleri bağlamındaki öneminin altını çizmeye yönelik olarak Balkanlar'da stratejik bir ziyaret programı düzenledi.

İbn Haldun Üniversitesi olarak, Rektör Yardımcımız Prof. Mustafa Kemal Yılmaz’ın liderliğinde akademisyenlerimizin katılımlarıyla bir Balkan Turu programı düzenlendi. Program kapsamında 13 – 17 Mayıs tarihleri arasında bölgedeki önemli üniversitelerdeki paydaşlar ile yeni anlaşmalar yapılıp ilişkiler güçlendirildi. Aynı zamanda yapılan görüşmelerde, günümüz dünyasında ve gelecekte sosyal bilimlerin stratejik önemi ve oynadığı merkezî rolün altı çizilerek potansiyel iş birliği zeminleri istişare edildi.

Programın ilk gününde Kuzey Makedonya’da gerçekleşen ziyaret kapsamında Uluslararası Balkan Üniversitesi (International Balkan University) temsilcileri ile görüşüldü ve ortak araştırma projelerine ve değişim programlarına yönelik bir mutabakat zaptı imzalandı. Üniversitemiz heyetini samimi bir şekilde ağırlayan Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Lütfi Sunar, üniversitenin akademik iş birliklerini geliştirme kararlılığını ifade etti. Ziyaret kapsamında Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyemiz Dr. Ahmet Yusuf Özdemir tarafından gastronomi ve küresel diplomasi alanına akademik bir bakış sunan “Gastrodiplomasi: Gıdanın Artan Önemi ve Uluslararası İlişkiler” başlıklı bir seminer verildi.

Program Kapsamında Çeşitli Balkan Üniversitelerine Ziyaretler Yapıldı

Programın Kuzey Makedonya’daki ikinci durağı, ülkenin en eski ve itibarlı üniversitelerinden olan Kiril Metodi Üniversistesi (Saint Cyril and Methodius University) oldu. Üniversitemiz heyetini burada Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Alexandar Skeparovski karşıladı. Heyetler, başta Erasmus Mundus programı olmak üzere, akademik değişim programlarının yürütmesine yönelik diyalogun devam etmesinde mutabık kaldılar.

Heyetin yoğun programının son ayağı olan Güney Doğu Avrupa Üniversitesinde (South East European University – SEEU) yapılan toplantıya Rektör Prof. Abdylmenaf Bexheti ev sahipliği yaptı. Prof. Dr. Bexheti, Üniversitemiz heyetine üniversitesinin misyonuna ve geçmişine dair bir sunum yaptı. Ziyaret sırasında Üniversitemiz ile SEEU arasında bir mutabakat zaptı imzalanarak, iki üniversite arasında gelecekte sistematik ilişkilerin geliştirilmesinin temelleri atıldı.

Programın ikinci günü Kosova’daki temaslara ayrıldı. Burada Üniversitemiz heyeti, Rektör Prof. Mentor Alishani başkanlığındaki Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi heyetiyle bir toplantı gerçekleştirerek yüksek öğretimde diyalogun ve karşılıklı iş birliği imkanlarının artırılmasına yönelik fikir alışverişinde bulundu. Ziyaret kapsamında Dr. Ahmet Yusuf Özdemir gastrodiplomasi hakkındaki semineriyle yemek odaklı diplomasinin kültürler arası anlayışın geliştirilmesindeki rolünü yeniden vurguladı.

Programın üçüncü günü için Arnavutluk’a geçen heyetimizin yaptığı görüşmelerde, Rektör Prof. Ali Güneş’in ev sahipliğinde New York Tiran Üniversitesi’nde (University of New York Tirana) mevcut akademik ilişkilerin geliştirilmesine ve uluslararası öğrenci hareketliliğinin artırılmasının üzerinde duruldu. Program kapsamında, Rektör Yardımcımız Prof. Mustafa Kemal Yılmaz tarafından verilen “Gelişen Piyasalarda Sürdürülebilirlik Odaklı Şirket Performansının Artırılması” başlıklı seminerin ardından bir soru cevap oturumu düzenlendi.

Programın Bosna Hersek bölümünde de müfredatlar arasındaki uyumun artırılmasına ve ortak araştırma imkanlarına yönelik verimli istişarelerde bulunuldu. Ziyaret edilen Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde (International University of Sarajevo) Prof. Mustafa Kemal Yılmaz, sürdürülebilirliği merkezine alan bir seminer verdikten sonra dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Seminerin ardından heyetimiz, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Yıldırım tarafından ağırlandı.

Program kapsamında ziyaret edilen son akademik kurum olarak, Siyaset Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Sead Turčalo başkanlığındaki Saraybosna Üniversitesi (University of Sarajevo) heyeti ile İbn Haldun Üniversitesi heyeti arasında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda ilgili fakülteler arasında somut iş birliklerine yönelik doğrudan irtibat kurulması kararlaştırıldı.

Üniversitemiz akademisyenlerinin iştirak ettiği Balkanlar turunun, bölgedeki üniversiteler ile akademik iş birliğinin artmasında bir katalizör işlevi görmesi ve sosyal bilimler alanında disiplinler arası çalışmaları teşvik etmesi hedefleniyor.