İbn Haldun Akademi 2024 Teşvik Ödülleri Sahiplerini Buldu

17.06.2024
İbn Haldun Akademi 2024 Teşvik Ödülleri Sahiplerini Buldu
“Seyreltilmiş Zamanlar” çerçevesindeki makale teşvik ödülleri, deneyimli jüri heyetinin değerlendirme sürecinin ardından sahiplerini buldu.

“Seyreltilmiş Zamanlar” temasıyla 6 haftalık akademik yolculuğunu tamamlayan İbn Haldun Akademi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da akademi teması etrafında genç akademisyenlerin yazdıkları makalelerin değerlendirme ve ödüllendirme sürecine sahne oldu.

İbn Haldun Akademi’nin konuşulmayanı konuşmak ve durup ince şeyleri anlamak amacına uygun olarak genç akademisyenleri belirlenen konu etrafında akademik makale yazmaya ve emeklerini ödüllendirmeye teşvik eden İbn Haldun Akademi Teşvik Ödülleri, Akademi’nin son haftasında sahiplerini buldu.

İnsanlığın Anlam Aradığı Noktada Arayışlarının Cevabı Bizlerin Elinde Olmalı

1 Haziran 2024 tarihinde İbn Haldun Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ödül töreninin selamlama konuşmalarında Üniversitemiz Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Necmeddin Bilal Erdoğan, Seyreltilmiş Zamanlar ve dolayısıyla İbn Haldun Akademi ile konsept olarak İbn Haldun Üniversitesi’nin sosyal bilimlerin gündemini arama gayesini ortaya çıkaran bir proje olduğunu ifade etti.  Toplumun önde gelen insanlarının bu ince ve nahif gündemlerle hemhal olmasını istediklerini, İbn Haldun Üniversitesi’nin temelinde de bu arzunun yattığını belirten Erdoğan, ülkemiz özelinde konuşacak olursak bir elit transformasyonunun eşiğinde olduğumuzu ancak başarı şansımızın kestirilemediğini sözlerine ekledi. Eğer Türkiye yüzyılından bahsedecek isek o hedefe ulaşacak, onun altını dolduracak bir elit sınıfı, o mefkureyi henüz oluşturamadığımızı, bu yüzden bocaladığımızı ancak baktığımızda ülkemizde şikayet ettiğimiz bu tür entelektüel meselelerde dünyanın da benzer sorunlarla yüzleştiğini gördüğümüzü dile getirdi. İnsanın anlam arayışı konusunda zamanın seyreleceğine inanmadığını belirten Erdoğan, zira bu anlam arayışı sürecinin her insanın hayatının bir döneminde karşısına çıkacağını ifade etti. Kapitalist evrende bu anlam arayışından kaçınmaya muvaffak olabildiğimizi, kapitalizmin bize bu oyalanmayı sağlayacak içeriği sağladığını ancak er ya da geç insanın bundan da sıkılıp bir anlam arayışına gireceğine inandığının altını çizdi.  İnsanın anlamsızlıktan sıkılıp anlam aradığı noktada fikri anlamda o arayışa cevap olacak içeriği bizim üretmemiz gerektiğine inandığını belirten Erdoğan, İbn Haldun Akademi’ye katılan gençlerin gözlerinde o ışığı gördüğünü ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

İbn Haldun Akademi ile Amacımız, Entelektüel Birikimi Gençlerle Buluşturmak

Seyreltilmiş zamanlar ile birlikte katlanılması zor zamanlarda yaşadığımızı da dile getiren Rektörümüz Prof. Atilla Arkan, selamlama konuşmalarında zor zamanlar kapsamında Filistin meselesine değindi.

Amacın hem Üniversitemizin birikimlerini hem de Türkiye’de ve dünyada oluşan entelektüel birikimleri gençlerle buluşturmak olduğunu ifade eden Prof. Arkan, içinde yaşadığımız zamanın tüketen bir zaman olduğunu söylerken hızlı giden zamana karşı kayıplarımızın derinlerde olduğunu da ekledi. Bu derin kaybın gönül ve akıl anlamında insani yönümüzü tükettiğini belirten Arkan, üniversitelere kendi emekleri ile hayatın anlamını inşa etmek bakımından çok önemli görevler düştüğünü ve İbn Haldun Üniversitesi olarak bu göreve talip olduklarını vurguladı. Prof. Atilla Arkan, selamlama konuşmalarını 5’ten büyük bir dünyanın ancak bizim çabalarımızla mümkün olacağını ifade ederek sonlandırdı.

Selamlama konuşmalarının ardından İbn Haldun Akademi 2024 Teşvik Ödülleri sahiplerine teslim edildi. “Seyreltilmiş Zamanlarda Yaşama Uğraşı” başlıklı makalesiyle 29 Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programı 3. sınıf öğrencisi Berat Enes Ertürk üçüncülük ödülünün, “İslâm İnancının Bireysel Ve Toplumsal Hayattaki Tezâhürleri: Şuabu’l-Îman Geleneği” başlıklı makalesiyle İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Yüksek Lisans Programı mezunu Fatma Reyhan Aydın ikincilik ödülünün ve “Küresel Neoliberalizm ve Türk Eğitim Sistemi” başlıklı makalesiyle Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Programı 1. sınıf öğrencisi Selin Bayır birincilik ödülünün sahibi oldu.

Santurî Sedat Anar ile Damla Gürkan Anar ve Selahattin Anar’ın icra ettiği müzik dinletisinin akabinde 6 haftalık dolu dolu bir akademik serüvene sahne olan Seyreltilmiş Zamanlar temalı İbn Haldun Akademi 2024 programı, ardında güzel hatıralar ve farkındalıklar bırakarak sona erdi.