İbn Haldun Üniversitesi 6. Mezuniyet Töreni, 29 Haziran 2024 tarihinde İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Glasgow Üniversitesi'nin Filistinli Rektörü Dr. Ghassan Abu Sittah’nin onur konuğu olarak konuşma yaptığı 2023 – 2024 Akademik Yılı Mezuniyet töreninde lisans ve lisansüstü bölümlerimizden mezun ve mezun adayı öğrencilerimiz, diplomalarını hocalarının ellerinden teslim aldılar. Amfi Tiyatro’da düzenlenen törende iş, akademi ve siyaset dünyasından geniş bir davetli grubu da mezun öğrencilerimizin heyecanı ve mutluluğuna şahitlik etti.
Bu yılki Mezuniyet Törenimiz, Filistin’de yaşananlara dikkat çekmek amacıyla Gazze’de 7 Ekim’den bu yana şehit olan Filistinli akademisyen ve öğrencilere adandı. Bu kurumsal planlama çerçevesinde törene katılan tüm mezunlarımıza ve akademisyenlerimize, şehit Filistinli akademisyen ve öğrencilerin isimlerinin yazılı olduğu birer kokart dağıtıldı ve mezunlarımız ve akademisyenlerimiz törene, cübbelerine bu kokartlar takılı olarak katılım gösterdiler.
Mezuniyet törenimizin selamlama konuşmalarında Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. İrfan Gündüz, İbn Haldun Üniversitesi’nin düne yaslanmak, bugünden destek almak ve geleceğe odaklanmak olarak ifade ettiği kadim felsefemizi yaşatan bir kurum olduğunu ifade etti. Prof. Gündüz, öğrencilerimize lisans ve lisansüstü eğitimleri boyunca ilim veren ve yol gösteren akademik kadromuzu tebrik ettiği konuşmasında öğrencilerimize vagon değil, lokomotif olma tavsiyesini verdiği konuşmasını öğrencileri yetiştiren ailelere de teşekkür ederek sonlandırdı.
Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. İrfan Gündüz’ün ardından selamlama konuşmalarında Mütevelli Heyeti Başkan Vekilimiz Necmeddin Bilal Erdoğan, özellikle sosyal bilimler alanında uluslararası bir araştırma üniversitesi olarak dünya çapında zirve hedefinde olan Üniversitemizin, verdiği eğitim ve sunduğu imkanlarla “Kendi Semasında Tek Yıldız” olarak öne çıktığını dile getirdi. Mezun ettiğimiz öğrencilerimizin dünyanın en iyi üniversitelerinde doktora yapıp Üniversitemize yeniden akademisyen olarak gelmelerini yahut dünyanın en iyi üniversitelerinde akademisyen olarak İbn Haldun Üniversitesi’nde aldıkları eğitimi temsil etmelerini umduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini akademik anlamda bir mükemmeliyet merkezine dönüştürmeyi hedefledikleri İbn Haldun Üniversitesi’nin nice mezuniyet programlarında, öğrencilerimizin nice başarılarında birlikte olmayı dileyerek tamamladı.
Rektörümüz Prof. Atilla Arkan, selamlama konuşmalarında öğrencilerimizin hayatlarında bir dönüm noktası olarak değerlendirdiği mezuniyet törenini, mezun olmanın mutluluğu ve bekleyen sorumlulukların endişesinin bir arada yaşandığı bir duygu cümbüşü şeklinde tanımladı. Emeklerinin somut karşılığını kanlı canlı görmekte olan öğrenci ailelerinin yaşadığı gurura değinen Prof. Arkan, onlar için de bir gurur anı yaşandığını ifade etti. Mütevelli heyeti üyelerimize İbn Haldun Üniversitesi vizyonunu inşa ettikleri ve bu vizyonu yeni tecrübelerle sürekli geliştirme çabaları için ayrıca teşekkürlerini sunan Arkan, mütevelli heyetimizin bir üniversite kurarak ülke geleceğine en büyük yatırımlardan birini yaptıklarını ifade etti. Arkan, bu heyecanlı günde Gazze’de aylardır devam eden katliamlar yüzünden buruk bir mutluluk yaşadığımızı dile getirirken, üniversite olarak öncesinde olduğu gibi 7 Ekim’den sonra da haksızlıklara kayıtsız kalmadığımızı ve bu yılki törenimizi Gazze’ye ve şehitlerimize adadığımızı vurguladı. Kendisinin de rektör olarak, Gazze İslam Üniversitesi’nin Şehit Rektörü Prof. Dr. Sufyan Tayeh’in isminin yazılı olduğu kokartı taşıdığını dile getiren Prof. Atilla Arkan, mutlu günlerimizde de Filistin’deki kardeşlerimizi anmanın öneminden bahsetti. Arkan, konuşmasını öğrencilerimizi mezun etmenin gururu ve aynı zamanda da onları İbn Haldun Üniversitesi’nden uğurlamanın hüznünü yaşadığını ifade ederek sonlandırdı.
Törenin selamlama konuşmalarında Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Akın Yılmaz, bu mezuniyet töreninin İbn Haldun Üniversitesi’nin eğitim dünyasına adım attığı günden itibaren belirlenen ilke ve amaçları doğrultusunda istikrarlı bir şekilde gelişmeye devam ettiğini gösterdiğini dile getirdi. Akademik hayata çok fazla değer kattığına şahit olunan Üniversitemizin Türkiye’nin ilmi hayatında rol model olduğunu ve kurucu vakıf olarak Üniversite ile birlikte umran ilminin kurucusu İbn Haldun’dan ilham aldıklarını dile getiren Yılmaz; geçmiş, bugün ve geleceği birleştiren bir yaklaşımla insani ve manevi bir bakış açısını alıp bunu öğrencilere aktarmayı amaçladıklarını ifade etti. Mezun öğrencilerimizi de burada edindikleri birikimle buhrandan umrana giden yolu açan bireyler olarak görmeyi arzuladıklarının altını çizen Hatice Akın Yılmaz, İsrail soykırımıyla mücadele eden Filistinli kardeşlerimize gerek yerel gerekse uluslararası alanda üniversite gençliği olarak ses ve nefes olan öğrencilerimizin bu inancı perçinlediklerini dile getirdi. Yılmaz, sözlerine öğrencilerimize hayatlarının hangi aşamasında olursa olsunlar işledikleri her sevabı ve günahı küçük görmeksizin içinde bulundukları anı en güzel şekilde değerlendirmelerini temenni ederek son verdi.
Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Akın Yılmaz’ın ardından son selamlama konuşmasında onur konuğu olarak kürsüde yerini alan Glasgow Üniversitesi’nin Filistinli Rektörü Dr. Ghassan Abu Sittah, sözlerine Üniversitemize davet için teşekkürlerini sunarak ve bu başarılı üniversitenin iç açıcı ortamında gördüğü her şeyden çok etkilendiğini ifade ederek başladı. Geleceği inşa ederken kendi kültürümüzü yansıtan, bizi ileriye ümmet ve ulus olarak götürecek ve 21. yüzyılın zorluklarıyla mücadele ederken bize yardım edecek bir şuura sahip olmanın önemine değinen Dr. Sittah, son zamanlarda neden Birleşmiş Milletler yahut uluslararası STK’ların bizleri Filistin meselesinde ezelden beri yüzüstü bıraktıklarını düşündüğünü dile getirdi. Sonrasında baştan yanlış olan bir soru sorduğunu ve dolayısıyla cevap beklemenin mantıksızlığını fark ettiğini ifade eden Sittah, sorulması gereken asıl sorunun bizim Müslümanlar olarak kendi işe yarar, ihtiyaç karşılayan ve fonksiyonel İslami organizasyonlarımız olduğunu vurguladı. 7 Ekim’den bu yana soykırım hakkında çok şey öğrendiğimizi ve İbn Haldun Üniversitesi vizyonuna sahip üniversitelerin İslam şuuru taşıdıkları için son derece önemli olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin inanılmaz desteklerini Filistinliler olarak hissettiklerini ve Gazze’deki eğitimin devam etmesi için gösterilen çabanın taraflarınca takdir edildiğini de ekleyen Dr. Sittah, yarınların bizim olduğuna dair inançlarının hiçbir zaman sekteye uğramadığını, işgalcilerin yalnızca geçici bir süreliğine Filistin’de olduklarını ifade etti.
Dr. Sittah, eğitimin önemine değindiği konuşmasında toprağın, paranın ve sosyal statünün kaybedebilir olduğunu ancak bizden alamayacakları tek şeyin eğitim olduğunu vurguladı. Bugün İbn Haldun Üniversitesi’nin mezun olan öğrencilerine verdiği şeyin hayatları boyunca taşıyacakları ve onlardan asla çalınamayacak bir hazine olduğunu dile getiren Glasgow Üniversitesi Rektörü, konuşmasını İrlandalı yazar Bobby Sands’in şu sözleriyle tamamladı: Onları çocuklarımızın gülüşleriyle yeneceğiz.
Diploma Töreni’nde Lisans mezunları adına Hukuk Fakültesi mezunumuz Çiğdem Kıyak ve Lisansüstü mezunları adına ise Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Tezli Yüksek Lisans Programı mezunumuz Nur Sakinah Jannati birer konuşma yaptı.
İbn Haldun Üniversitesi 6. Mezuniyet Töreni, mezunlarımıza diplomalarının teslimi ile sonra erdi.
Kep atma ritüeli gerçekleştirilmeyen törende kepler, diploma dağıtımı sona erdiğinde öğrencilerimiz tarafından Filistinlilerin haklı davasına bir destek gösterisi sergilemek amacıyla sessizce yere bırakıldı.