Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Doç. Dr. Köroğlu 'İsrail'in İşgal Stratejisi 1982 Oded Yinon Büyük İsrail Planı' Sempozyumunu Yönetti

15.04.2018
Doç. Dr. Köroğlu 'İsrail'in İşgal Stratejisi 1982 Oded Yinon Büyük İsrail Planı' Sempozyumunu Yönetti
Doç. Dr. Burhan Köroğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ), Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) ve Mirasımız Derneği ortaklığında düzenlenen İsrail'in İşgal Stratejisi 1982 Oded Yinon Büyük İsrail Planı Sempozyumunun ilk oturumunu yönetti ve müzakere etti.

İbn Haldun Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Burhan Köroğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ), Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) ve Mirasımız Derneği ortaklığında düzenlenen İsrail'in İşgal Stratejisi 1982 Oded Yinon Büyük İsrail Planı Sempozyumunun ilk oturumunu yönetti ve müzakere etti. 

FSMVÜ Haliç Yerleşkesinde iki oturum halinde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan ESAM İstanbul Başkanı Ekrem Arıkan, “Oded Yinon” planını merkez olarak uzun zamandır incelediklerini, ülkemizde ve bölgede gerçekleştirilen birçok siyasi olayda plandan parçalar gördüklerini ifade ederek, 1990’lı yıllarda Necmettin Erbakan’ın bu planı deşifre ettiğinin altını çizdi. İşgalci İsrail’in planına karşı neler yapabileceklerini konuşmak üzere sempozyumu düzenlediklerini belirten Arıkan, “Büyük İsrail değil büyük İslâm birliği için buradayız.” diye konuştu.

İbn Haldun Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhan Köroğlu başkanlığındaki ilk oturuma Başbakanlık Başdanışmanı Ömer Korkmaz, Araştırmacı-Yazar Ercan Caner, Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eldar Hasanoğlu ve Gazeteci Nevzat Çiçek konuşmacı olarak katıldı. Başbakanlık Başdanışmanı Ömer Korkmaz, dünyadaki Yahudi nüfusunun 25 milyon, Müslüman nüfusunun ise 1 milyar 700 milyon olmasına rağmen, İsrail’in ürettiği ekonominin, istihbarat çalışmalarının, akademik bilginin Müslümanlardan fazla olabileceğini ifade ederek, “İsrail’in arkasında onu ayakta tutan başka bir güç var, o da Amerika. Amerika dediğimiz devlet, İngiltere’nin 1914’ten sonra başımıza musallat ettiği ve o topraklarda kurduğu devleti korumak için, hamilik yapmak için elinden gelen her şeyi yapan bir devlet.” değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut parametrelerle Ortadoğu’daki problemleri anlamanın mümkün olmadığını, Uluslararası İlişkiler Bölümlerinde mutlaka dinler tarihi ve mezhepler tarihi derslerinin okutulması gerektiğini kaydeden Korkmaz şöyle devam etti: “Bu bölgelere nifak tohumu sokan güçler, bizim okuttuğumuz parametrelerle okutmuyorlar dünyayı. Onların baktıkları bir dünya var ve bunun temelinde de mezhepler ve dinler tarihi yatıyor. Bugün itibarıyla Amerika’nın Suriye’de olmasının hiçbir ekonomik mantığı, hiçbir askeri mantığı yok, tek bir ihtimal var, o da ‘teopolitik’ nedenler yani dini nedenler. Protestan Amerikan dini devleti, derin devleti, İsrail’i bölgede korumak için bölgede büyük üsler kuruyor. Bunu böyle okumazsak, bölgedeki olayları anlayamayız.”