Törene Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk, Mütevelli Heyeti Başkan Vekilimiz Necmeddin Bilal Erdoğan, diğer mütevelli heyeti üyelerimiz, akademik kadromuz, mezun öğrencilerimiz ve yakınlarından oluşan değerli bir topluluk katıldı.
“Mezunlarımız Fikrî Bağımsızlık Meşalesini, Bayrağını Daha İlerilere Taşımak Adına Diplomalarını Alacaklar”
Akademik yürüyüş ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk yaptı. İbn Haldun Üniversitesinin bir lisansüstü üniversitesi olma hedefiyle kurulduğunu belirten Prof. Şentürk, ilk mezunlarımızın da master ve doktora öğrencileri olmasının anlamlı olduğunu kaydetti. “İbn Haldun Üniversitesini bir ağaç olarak düşünürsek, bu ağacın gövdesini mütevelli, dallarını hocalar ve idareciler, meyvelerini ise siz değerli öğrencilerimiz oluşturuyor” sözleriyle konuşmasına devam eden Prof. Şentürk, Üniversitemizin başta fikrî bağımsızlık ideali olmak üzere değerlerinin ise, bu ağacın tohumları olduğunu belirtti. Prof. Dr. Recep Şentürk konuşmasına şöyle devam etti: “İbn Haldun Üniversitesi olarak, sosyal bilimler alanında yeni bir paradigmaya öncülük etmeye çalışan, yeni bir sosyal bilim anlayışının mimarlığını üstlenen bir fikir hareketiyiz. Bir hedefimiz de ülkemizi ve İstanbul’u yeniden dünyaca saygın bir ilim merkezi haline getirmek. Bugün mezun öğrencilerimize vereceğimiz diplomaya aslında kutlu bir emanet gözüyle bakıyoruz; mezunlarımız fikrî bağımsızlık meşalesini, bayrağını daha ilerilere taşımak adına diplomalarını teslim almış olacaklar.” Ailelere hitaben, “evlatlarınızla gurur duyabilirsiniz. Çünkü burada geleceğin liderlerini, saygın ilim adamlarını, yöneticilerini görüyorum.” diyen Prof. Dr. Recep Şentürk, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Bizim siz öğrencilerimize değer verdiğimiz gibi siz de kendinize önem ve değer verin. Hedefiniz alanlarınızda dünyada bir numara olmak olmalı. Bir benlik iddiasıyla değil, aksine temsil ettiğiniz medeniyeti en iyi, en güzel şekilde temsil etmeniz için bu hedefi kendinize koyun. Esas vazifeniz bundan sonra başlıyor. Okulumuzdaki öğrenciliğiniz bugün resmen bitmiş olsa da aramızdaki muhabbetin baki kalacağını asla unutmayın.”
“Bu Üniversite, Eksikliğini Hissettiğimiz Bir Misyon Üniversitesi Olarak Kuruldu”
Törende Mütevelli Heyeti Başkan Vekilimiz Necmeddin Bilal Erdoğan da bir konuşma gerçekleştirdi. Ülkemizde bugün 200’ün üstünde üniversite olduğunu hatırlatan Erdoğan, “İbn Haldun Üniversitesini bu 200 üniversite içinde herhangi bir üniversite olsun diye kurmadık. Bu üniversite, eksikliğini hissettiğimiz bir misyon üniversitesi olarak kuruldu. Gerçekten fikir üretmek, ilim üretmek isteyen, hayatlarını bunun uğruna harcayan insanların bir araya geleceği bir üniversite düşledik” değerlendirmesinde bulundu. Bilal Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesinin dünyada örnek bir üniversite olacağının altını çizerek, Üniversite olarak başaracağımız işlerin 100 yıl, 200 yıl sonra daha iyi anlaşılacağını; üstlendiği misyonun taşıyıcılarının mezunlarımız olacağını; öğrencilerimizin varlığıyla ve yapacakları değerli çalışmalarla söz konusu misyonun bir hayal, bir fantezi olmadığının gösterileceğini belirtti. Erdoğan, “sizi aşan dertlerin tutkusuyla yaşamanızı; zamanınızı, emeğinizi bu tutku için harcamanızı diliyorum” sözleriyle konuşmasını sona erdirdi.
"Eğitim, İnsanı ‘Şimdi’ye Uyandırmaktır”
Birinci Lisansüstü Mezuniyet Töreninin ana konuşmacısı, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk idi. Bakan Selçuk, konuşmasına şu sözlerle başladı: “Burada iki yıllık bir geçmiş değil, bir tarih görüyorum; fikrî bağımsızlık ve tahkik kavramı üzerinde inşa edilen bir tarih… Burada esasında bir çekirdek inşa ediliyor, bir medeniyet çekirdeği… Böyle bir iddiası, iddiadan da öte hayali, hayalden de öte cesareti olan bir üniversitenin, en kıymetli anlarından birine şahitlik ediyoruz.” Hiçbir zaman “mezun” olmanın olmadığı bir dünyada yaşadığımızı, her bitişin yeni bir başlangıç addedilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Selçuk, "Eğitim, insanı ‘şimdi’ye uyandırmaktır. Geleceğe hazırlamak değildir. Eğitim eğer insanı ‘şimdi’ye uyandıracaksa geçmişi ve geleceği ‘şimdi’nin alanı içerisinde yeniden yorumlamaya gerek var" sözleriyle konuşmasına devam etti. Dünyada eğitim seviyesi en yüksek ülkelerin, ilginç bir şekilde, dünyayı en çok kirleten ülkeler olduğunu ifade eden Selçuk, bu tip örneklerin çoğaltılabileceğini belirterek, “bilginin yıkayıcısı olarak ahlakın devreye girmediği durumlarda, bilim hizasını bir etik nosyondan almazsa, bunun tümüyle insanlığın zararına çalıştığı görülecektir” değerlendirmesinde bulundu. Evrensel bir çıkış bulunamazsa, milli bir çerçevenin kurulamayacağının altını çizen Bakan Selçuk, "Özgeçmiş üzerinde çok durmamanızı ve kendinize bir öz gelecek yazmanızı tavsiye ederim. Eğer özgeçmiş üzerinde durmazsanız o zaman öz geleceğinizin ne olacağı konusu sizin zihninizde çok daha berrak bir şekilde ortaya çıkar. Kendinizin ötesinde birçok sorunun muhatabısınız ve artık kendiniz için çalışmayı bırakıp ne yapmanız gerektiği konusunda farklı bir sorgulamayı kendi içinizde yaşamanızı temenni ediyorum" sözleriyle konuşmasını noktaladı.
49 Lisansüstü Öğrencimiz Mezun Oldu
Törende Medeniyet Araştırmaları Yüksek Lisans programı mezunu Souhayla Taiai’nin lisansüstü mezunları adına konuşmasının ardından diploma törenine geçildi. 2018-2019 Akademik Yılı sonu itibariyle 2’si doktora olmak üzere Medeniyet Araştırmaları programından 33; Hava Taşımacılığı Yönetimi programından 8; Uluslararası ve Mukayeseli Hukuk, Felsefe, İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji, Klinik Psikoloji ve Finansal Ekonomi programlarından ise birer lisansüstü öğrencisi Üniversitemizden mezun oldular. İbn Haldun Üniversitesi Birinci Lisansüstü Mezuniyet Töreni, kep atma merasimi ve hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından son buldu.