Azerbaycan’da Gerçekleştirdiğimiz Ziyaretler ile Uluslararası Bağlantılarımızı Güçlendiriyoruz

24.05.2024
Uluslararası akademik iş birliğini geliştirmeye yönelik önemli bir adım atan Üniversitemiz temsilcileri bir dizi üst düzey ziyarette bulunarak Azerbaycan’da çeşitli anlaşmalara imza attı.

Rektörümüz Prof. Atilla Arkan liderliğindeki Üniversitemiz heyeti, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulunarak kurumlar arası iş birliği anlaşmaları ile Üniversitemiz’in yurtdışı bağlantılarını güçlendirme çalışmalarına devam ediyor.

Türk Üniversiteler Birliği 7. Genel Kuruluna Önemli Katılım

Temsilcilerimiz, 20 Mayıs 2024 tarihinde Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi’nde (UNEC) gerçekleştirilen Türk Üniversiteler Birliğinin (TÜRKÜNİB) 7. Genel Kurulu’na katıldı. Genel Kurul, Türk devletlerindeki üniversiteler arasında daha güçlü bağlantıların kurulması amacı doğrultusunda gerçekleştirildi.   Etkinlik, üniversiteler arası iş birliğinin  artırılmasına ve yeni iş birliği projelerinin tesis edilmesine yönelik yoğun istişarelere sahne oldu. Genel Kurul, temsilcilerin akademik ve araştırma iş birliklerinin güçlendirilmesine dair stratejilerinin ve düşüncelerinin paylaşılması için bir platform sundu.

Azerbaycan Uluslararası İlişkiler Analiz Merkeziyle Stratejik Anlaşma

Heyetin ikinci önemli durağı, Azerbaycan Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi oldu. 20 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen ziyarette Türkiye ve Azerbaycan’dan önde gelen araştırmacıları kapsayan bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Anlaşma, geleceğe yönelik iş birliği projeleri ile ikili araştırma ve akademik girişimlerine odaklanıyor.  Bu ortaklığın, daha derinlikli fikrî ve kültürel değişimleri kolaylaştırması, her iki ülkenin akademik uzmanlıklarını artırması bekleniyor.

Ziyaret bağlamında “Azerbaycan-Türkiye İlişkileri: Türk Devletleri Teşkilatı Çerçevesinde” başlıklı bir seminer düzenlendi. Seminerde her iki ülkeden önemli akademisyenler yer aldı. Azerbaycan ve Türkiye arasında stratejik, ekonomik ve kültürel bağlantılar hakkında müzakereler gerçekleştirilirken, Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde gelecekteki iş birliği imkanları irdelendi.

Azerbaycan Ulusal Havacılık Akademisi ile İş Birliği

İş birliklerinin kapsamını genişletmek amacıyla heyetimiz, 21 Mayıs 2024 tarihinde Azerbaycan Ulusal Havacılık Akademisi’yle önemli bir anlaşma yaptı. Anlaşma, insansız hava araçları alanında akademik faaliyetlere ve öğrenci değişim programlarına odaklanıyor. Aynı zamanda hukuk alanında ortak akademik çalışmaların ve yakın iş birliklerinin tesis edilmesini öngörüyor. Bu girişimin, havacılık teknolojisinde ve hukukunda yenilikçi araştırma sonuçlarının ve pratik uygulamaların ortaya çıkmasına vesile olması bekleniyor.

Yapılan ziyaretler ve anlaşmalar, İbn Haldun Üniversitesinin uluslararası etki alanını genişletme e küresel akademik ortaklıklarını artırma kararlılığını ortaya koyuyor. Üniversitemiz, akademik araştırmalarda mükemmeliyete katkıda bulunan güçlü ağlar inşa etmeye yönelik proaktif yaklaşımını sürdürmeyi amaçlıyor. Söz konusu anlaşmalar, uluslararası işbirliği çalışmalarında yeni bir kilometre taşı teşkil ederken, öğrencilerin ve fakültelerin yararlanabilecekleri gelecekteki eğitim ve araştırma ortaklıklarına zemin hazırlıyor.