Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

6 Hafta Boyunca Katılımcılarını 22 Farklı Oturumda Ağırlayan İbn Haldun Akademi Tamamlandı

01.06.2024
6 Hafta Boyunca Katılımcılarını 22 Farklı Oturumda Ağırlayan İbn Haldun Akademi Tamamlandı
Türkiye’nin dört bir yanından ülkemizi ve dünyayı özveriyle okumaya çalışan üniversiteli gençleri, nitelikli tematik gündemler etrafında birlikte düşünmeye çağıran bir etkinlik projesi olan İbn Haldun Akademi, bugün gerçekleştirilen oturumların ardından sona erdi.

Geçtiğimiz yıl ilki “Estetik” teması etrafında düzenlenen İbn Haldun Akademi, bu yıl 27 Nisan - 1 Haziran tarihlerinde Cumartesi günleri “Seyreltilmiş Zamanlar” teması etrafında seminerler ve konferanslara ev sahipliği yaptı.

İkinci yılı itibariyle ülke genelinde 131 farklı üniversiteden öğrenci ve mezuna ulaşan ve “Seyreltilmiş Zamanlar” isimli bu yılın teması ile öne çıkan İbn Haldun Akademi, bugün gerçekleştirilen oturumlar ve Teşvik Ödülleri takdiminin ardından sonlandı. 

Birbirinden değerli ve donanımlı konukların her hafta farklı ve ince konular çerçevesinde birikimlerini aktardıkları İbn Haldun Akademi, son haftasında yine son derece önemli ve hatırlanması gereken meseleleri masaya yatırdı. 

İyi Hayat, İyi Hayal Kırıklığı Yönetimi Demektir

Akademi’nin son haftasının ilk oturumunda “Psikoterapi ve Ötesi: Hangi İnsan, Hangi Yöntem?” isimli seminer serisinin devamında Üniversitemiz Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kln. Psk. Taha Burak Toprak, geçtiğimiz hafta ayetler ve psikoterapi üzerinden interaktif olarak sunduğu konuşmasına bu hafta hadisler ve psikoterapi teması ile devam etti. 

Hadis-i Şerif’lerin psikoterapiye ve kişisel farkındalığa olan katkıları açısından nasıl yorumlanabileceğine değinen Dr. Toprak, seminerinin devamında psikoterapi ilminin günümüzde geldiği noktanın dünyanın acı verici bir deneyim olduğu ve bunu kabullenebildiğimiz ölçüde ıstıraptan kurtulabileceğimiz olduğunu ifade etti. 

Tıpkı evlilik ve başımıza gelen diğer insani durumlar gibi iyi bir hayatın kendisinin de iyi hayal kırıklığı yönetimiyle ilgili olduğunu vurgulayan Toprak; hiçbir şeyin mükemmel olmadığı ve mutlak mutluluğun imkânsız olduğu dünyamızda hayal kırıklığı yönetiminin mutluluğun ilk adımı olduğundan bahsetti. 

Konuşmasında insanın içsel gelişiminde kendi kendine düşünürken kullandığı kelimelerin etkili olduğunu ve eğer “Yaşamım, hayatım” yerine İslam filozofları ve ilim adamlarının dünya imtihanı için kullandığı “Eğitim” kelimesini kullanırsak içsel gelişimimizin o yönde evrileceğini de ekleyerek seminerini sonlandırdı. 

Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ülke Çapındaki Değişimin Bir Aynasıdır 

Dr. Kln. Psk. Taha Burak Toprak’ın ardından “Tanpınar ve Halide Edib’de Zaman ve Mekân” seminerinin devamında Üniversitemiz Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nagihan Haliloğlu, Ahmed Hamdi Tanpınar’ın bilindik eserlerinden “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” isimli kitabı üzerine konuştu. 

Ülke genelindeki tüm saatlerin aynı anda aynı saati göstermesi amacıyla kurulan farazi enstitü üzerinden Osmanlı düzeninden Cumhuriyet düzenine geçişin ülke çapında oluşturduğu dalganın vurgusunu yaptığını ifade eden Dr. Haliloğlu, kitabın bu çıkarımın yanında çok daha derin yönleri olduğu Tanpınar’ın dili ve edebiyatından çıkarılacak pek çok dersin mevcut olduğunu ekledi. 

İbn Haldun Akademi 2024: Seyreltilmiş Zamanlar, Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ümran Ay’ın kıymetli yazar Mustafa Kutlu’yu andığı “Mustafa Kutlu’nun Eserlerinde Hal ve İdeal” isimli konferansı ile son buldu. 

Bizimle Hız Odaklı ve Emir Kipiyle Konuşan Teknolojinin Farkında Değiliz 

Şair ve yazar Fethi Gemuhluoğlu’nu anarak başladığı konferansına Prof. Ay, katılımcılardan bir süre durup her gün saatlerini geçirdikleri uygulamaların bize karşı kullandıkları dile dikkat etmelerini rica etti. “Hemen kazan, şimdi kazan, tıkla gönder, anında yolla” gibi şimdiliğe ve hıza teslim olan uygulamaların emir kipi kullanarak konuştukları dile dikkat çeken Ay, günümüz tüketim toplumunda maruz kaldığımız dile, ideolojiye ve bunu nasıl da normalleştirmiş olduğumuza dikkat çekti.  

Konferansının devamında bu dilin ve ideolojinin zıttı olarak divan edebiyatından beyitlere yer veren Prof. Ümran Ay, katılımcılar ile divan şiirinin berceste beyitlerini dil ve anlam bakımından tartışarak belagat ilminin güzelliğini vurguladı. 

Mustafa Kutlu’nun “Akıntıya Karşı” ve “Kendini Aş Haddini Aşma” isimli kitaplarına değindiği konuşmasında, yazarın “Hududullah” kavramına yönelik anlayışını yorumlayan Prof. Ümran Ay, konferansını ve dolayısıyla Seyreltilmiş Zamanlar temalı İbn Haldun Akademi’nin son oturumunu Hüseyin Kutlu’nun hikâyelerinde ve kitaplarında geçen “İncitme” isimli Abdurrahim Karakoç şiirini okuyarak sonlandırdı. 

Kapanış ve ödül töreni faslından önce Katılım Belgesi almaya hak kazanan 284 katılımcıya belgeleri takdim edildi.

Fotoğraflar