1. Sosyoloji Günleri ‘Sosyal Dönüşüm’ Temasıyla Gerçekleştirildi

23.05.2022
1. Sosyoloji Günleri ‘Sosyal Dönüşüm’ Temasıyla Gerçekleştirildi
Sosyoloji Bölümü ve Toplumsal Düşünce ve Araştırma Kulübü iş birliğiyle düzenlenen 1. Sosyoloji Günleri Öğrenci Araştırma Sempozyumu, 20-21-22 Mayıs tarihlerinde İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi’nde gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili çalışmaları bulunan Lisans ve Lisansüstü öğrencilerimizin yanı sıra 16 farklı şehir ve üniversiteden katılımcının tebliğlerini sunduğu sempozyum, “Günümüz Dünyasında Sosyal Dönüşüm: Zaman, Hız ve Mekan” temasıyla düzenlendi.

“Asıl Belirleyici Olan Değişimin Hızı”

1. Sosyoloji Günleri’nin açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Atilla Arkan, böylesine önemli bir konuda düzenledikleri ve 3 gün sürecek bu etkinlik için düzenleme heyetine ve katılımcılara teşekkür ederek, günümüzde yaşanan sosyal dönüşümde asıl belirleyici olanın değişimin hızı olduğunun altını çizdi. Bu değişim ve dönüşüm sürecinde geleneksel birikimimize eleştirel bir gözle bakmanın ve geleceğe yönelik öngörülerimizde bu birikimden ilham almanın önemli olduğunu da söyleyen Prof. Arkan, değişimi tetikleyen unsurlar olarak dijital dönüşüm, web tabanlı çözümler, yapay zeka, nesnelerin interneti vb. konularının bugün çok daha sık konuşuluyor olduğunu, bu anlamda dünyanın geleceğine dair sosyal bilimcilerin akademik çalışmalarının artması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Sempozyum Genç Araştırmacılar İçin Ortak Bir Çalışma ve Paylaşma Zemini Sunacak”

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Alev Erkilet de yaptığı konuşmada 1. Sosyoloji Günleri’nin 3 yıllık bir hayalin ürünü olduğunu dile getirerek, bu yıl ilk kez mezun verecek olmaları dolayısıyla, mezun adayı öğrencilerin de tebliğlerini sunacağı bu etkinliğin kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu da ifade etti.

Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Ramazan Aras ise etkinliğe emek veren öğrencilerimize teşekkür ederek, Sosyoloji Günleri’nin, genç araştırmacıların çalışmalarını sergilemeleri ve ortak bir çalışma ve paylaşma zemini olması açısından önemli bir işlev üstleneceğini söyledi.

Açılış töreninde Toplumsal Düşünce ve Araştırma Kulübü Başkanı Ebubekir Soylu’nun selamlama konuşmasının ardından açılış oturumuna geçildi. 1. Sosyoloji Günleri Öğrenci Araştırma Sempozyumu’nun açılış konuşmasını Leeds Üniversitesi’nden Prof. Salman Sayyid yaparken, kapanış konuşması ise Üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Irfan Ahmad tarafından gerçekleştirildi.

Sempozyumda 12 Farklı Oturumla Birlikte Sosyal Aktiviteler de Düzenlendi

Göç olgusu ve aidiyetten kadın ve gençlik çalışmalarına, dijitalleşmeden medya ve sinemaya birçok farklı alt temada eş zamanlı 12 oturumun gerçekleştirildiği ve genç araştırmacıların tebliğlerini sunduğu sempozyum kapsamında film gösterimi ve sosyal aktiviteler de düzenlendi.