İslami İlimler Fakültemiz tarafından düzenlenen Salgın Hastalıklar ve Din Çalıştayı, 18 Temmuz Cumartesi günü online olarak gerçekleştirildi. Çalıştayda COVID-19 bağlamında salgın hastalıklar ve din ilişkisi çeşitli açılardan ele alındı. Çalıştay, kurumsal Youtube hesabımızdan da canlı yayınlandı.
Çalıştayın açılış konuşması, "Manevi Bağışıklık" konusu etrafında Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk tarafından gerçekleştirildi. Koronavirüs süreci ve bundan sonra gelecek olan post-koronavirüs dönemin sadece tıbbi bir olay olmadığını belirten Prof. Şentürk, COVID-19 salgınının psikolojik, sosyolojik, ekonomik, siyasi ve hukuki gibi bir çok boyutu olduğunu söyledi. Hayatın zorluklarla dolu olduğunu, bir imtihan dünyasında yaşadığımızı hatırlatan; başımıza gelen hadiselerin bir olgusunun, bir de algısının olduğunun altını çizen Prof. Şentürk, hem olguyu hem algıyı değiştirmemiz gerektiğini, ancak bu şekilde manevi bağışıklığımızı ve direncimizi artırabileceğimizi vurguladı. Geleneksel anlayışta olguyu değiştirmeye "tesebbüb" dendiğini, yani bunun sebeplerle uğraşmak, sebepleri ortadan kaldırmaya çalışmak anlamına geldiğini; algıyı değiştirmenin ise tevekkül, sabır ve cihad gibi kavramlarla ele alındığını belirtti. "Manevi bağışıklık, bizim kuvve-i maneviyye dediğimiz, insanların zorluklar karşısında manen yıkılmaması, güçlü durması anlamına geliyor." diyerek konuşmasına devam eden Prof. Şentürk, ardından manevi bağışıklık nedir, niçin kazanılmalıdır, nasıl kazanılabilir gibi sorularla konuyu derinleştirdi.
Açılış konuşmasının ardından, Üniversitemiz öğretim üyesi Dr. İhsan Kahveci'nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda 29 Mayıs Üniversitesi'nden İlyas Çelebi, "Felsefi ve Etik Yansımalarıyla Covid 19"; Üniversitemiz öğretim üyesi Dr. Tuba Erkoç Baydar, "Bezlu’l Maun Çerçevesinde İslam Âlimlerinin Salgın Hastalıklara Yaklaşımı"; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nden Tuba Hacer Korkmaz, "Covid Döneminde Dijitalleşme ve Fıkıh" başlıkları etrafında sunumlarını yaptılar. Üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Kaplan'ın moderatörlüğünde yapılan ikinci oturumda ise; İstanbul Üniversitesi'nden Merve Özaykal, "Fetva Mecmuaları ve Veba Risalesi Örnekliğinde Osmanlı’da Pandemi ve Din"; Üniversitemiz öğretim üyeleri Prof. Dr. Serdar Demirel, "Taun/Veba Hadisi Bağlamında Şehitlik" ve Dr. Hooman Keshavarzi, "Psychological & Spiritual Resilience in the Face of Communal Distress" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler. Çalıştay oturumlarını aşağıdaki videolardan takip edebilirsiniz.