İbn Haldun Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığının başlattığı “Bonding Ocassions” etkinlikleri kapsamında 15 kişilik öğrenci grubumuz, 22 Aralık 2018 Cumartesi günü Karaköy Güllüoğlu’na giderek baklavanın nasıl yapıldığını deneyimleme fırsatı buldu.
Yaklaşık 200 yıldır baklava işi ile uğraşan Güllü ailesinin 5. kuşak temsilcisi ve Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı olan Nadir Güllü, öğrencilerimizle bizzat ilgilenerek baklavanın tarihini ve kültürel arka planını anlattı. Bununla birlikte imalathanesini gezdirerek baklavanın yapılış aşamaları hakkında bilgi verdi. Bu sayede çoğu uluslararası öğrencilerden oluşan öğrenci grubumuz, baklava hamuru açmaktan şerbetlemeye kadar bir baklavanın nasıl yapıldığını görerek ve deneyerek tecrübe etti.
Öğrencilerimizi odasında ağırlayarak sorularını cevaplayan Nadir Güllü, baklavanın kökeninin Osmanlı saray mutfağına dayandığını belirterek şunları kaydetti: “Baklava yaklaşık 600 sene evvel Topkapı Sarayı’nda yapılırdı. Sarayda Kuşhane denilen bir mutfak vardı ve en güzel yemekler, tatlılar, şerbetler orada yapılırdı. Fetihlerle beraber saray mutfağındaki lezzetler yeni topraklara götürüldü. Bu lezzetlerden biri de baklavaydı. Zaman içinde Antep’teki ustaların baklava yapmada uzmanlaşmasıyla Antep baklavası meşhur oldu. Dedelerimin Antep’te ustalaştığı baklavacılığı babam İstanbul’a getirdi. Bu işi burada güzel yapmasıyla da Karaköy Güllüoğlu marka oldu ve şöhreti ülke sınırlarını da aşarak, dünyanın farklı ülkelerinin liderleri ve sanatçılarına baklava satışı yapan bir müessese haline geldi.”
“Sevgiyle Yoğrulmayan Hamurdan İyi Baklava Olmaz”
Nadir Güllü, baklavanın kaç farklı çeşidinin olduğu sorusunu ise şöyle cevapladı: “Şu anda biz 15-16 çeşit baklava yapıyoruz ama istesek 100 çeşit de yapabiliriz. Önemli olan çeşit değil; en iyisini yapmak.” Nadir Güllü, başarısının sırrını ise kendi geliştirdiği “11 S 1 G” kuralıyla açıkladı. Öğrencilerimize çok dikkat etmelerini tavsiye ettiği bu ilkelerin uluslararası işletmede, yönetimde, ekonomide ve bütün insan ilişkilerinde uygulanabileceğini söyledi. “Mesleğe saygı, sevgi, sorumluluk, sadakat, samimiyet, süreklilik, sözünün eri olmak, sistem sahibi olmak, sahiplenmek, sebat etmek, savaşmak, sabretmek, bir de gülümsemek.” olarak özetlenebilecek kuralların ana hatlarını ise şöyle açıkladı: “Mesleğinize saygı duyacaksınız. Saygı duymuyorsanız o işi yapmayın. Mesleğinizi seveceksiniz. Sevgiyle yoğrulmayan hamurdan iyi baklava olmaz. Zaten onun için annelerin yemeği güzeldir. Neden? Çünkü yemeğe sevgilerini katarlar. Sorumluluk da çok önemli. Ben kendim yemediğim baklavayı hiç kimseye yedirmem. Çocuklarım ve torunlarım ne yiyorsa müşterilere de onu veriyorum.”
İşletme Bölümü Yüksek Lisans öğrencilerimizden Ambreen Sultan, Türk kültürünü tanımak adına kendisi için harika bir deneyim olduğunu belirttiği etkinlik hakkında şunları söyledi: “Karaköy Güllüoğlu'na yapılan tur, Türkiye'deki öğrencilik hayatım boyunca bugüne kadar yaşadığım en harika deneyimlerden biri. Bu ziyaret, uluslararası öğrencileri Türk kültürüne aşina hale getirmeyi amaçladı. Katılımcılar baklavanın tarihini öğrenme, baklavanın üretim sürecini görme ve en önemlisi Türkiye'deki en iyi baklavayı tatma şansı yakaladı.” Hukuk Fakültesi öğrencilerimizden Muhammet Türen ise, kendisi için eğlenceli bir deneyim olduğunu belirttiği bu etkinlikle ilgili düşüncelerini şu cümlelerle anlattı: “Bu etkinlik vesilesiyle uluslararası öğrenci arkadaşlarımla güzel bir zaman geçirdim. Kültürümüzü tanıma fırsatım oldu ve şunu belirtmem gerekir ki baklava çok lezzetliydi.”
Türkiye’de uluslararası öğrenci oranı en yüksek üniversite olan İbn Haldun Üniversitesinin Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı, üniversitemiz çatısı altında yaşayan farklı kültürlerin kaynaşması ve birbiriyle etkileşim halinde olabilmesi amacıyla “Bonding Ocassions” adıyla bir etkinlik serisi başlattı. Bu kapsamda baklavadan Türk kahvesine, ebru sanatından çömlekçiliğe Türk kültürüyle alakalı unsurlara yönelik etkinlikler planlandı. Bununla beraber öğrencilerimizden ve akademisyenlerimizden gelecek tavsiyeler de değerlendirilerek farklı kültürlere ait öğelere yönelik etkinlikler planlanıyor.