Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu

10.05.2021
Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu

Üniversitemiz bünyesinde Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı ve ulusal lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 98. yıldönümü olan 10 Mayıs 2021 itibariyle kuruluşu tamamlanan Merkez ile, Haydar Aliyev’in hatırasını yaşatmanın yanı sıra, uluslararası alanda yükselen Avrasya çalışmaları alanında nitelikli katkılar sunulması hedefleniyor.

Avrasya Bölgesinde Mevcut İş Birliği Mekanizmalarının Genişletilmesine Destek Sağlanacak

Avrasya Enerji ve Ekonomi Politiği, Uluslararası Güvenlik, Enerji Jeopolitiği, Orta Asya-Kafkasya, Enerji Krizleri, Enerji ve Enerji Piyasaları Hukuku, Rusya ve Kafkasya-Orta Asya Politik Ekonomileri konularında faaliyet gösterecek olan Merkez bünyesinde; ilgili konularda araştırmacıların katıldığı bilimsel toplantılar yapılacak, araştırma imkânları ve destekleri sağlanacak. Haydar Aliyev Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülecek faaliyetlerle; Türkiye’nin öncelikle Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan olmak üzere Avrasya Bölgesi devlet ve toplumları ile akademi ve enerji siyaseti/güvenliği alanlarında mevcut iş birliği mekanizmalarını genişletmesine destek sağlanması da amaçlanıyor.

Haydar Aliyev Kimdir?

Türkiye ve Azerbaycan arasında “Tek Millet İki Devlet” anlayışının kurucusu olan Haydar Aliyev, 10 Mayıs 1923'te Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde doğdu. Nahçıvan, Azerbaycan ve SSCB’de birçok önemli resmi görev üstlenen Haydar Aliyev, 1987'de SSCB Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosunun ve SSCB Sekreteri Mihail Gorbaçov'un yürüttüğü politikalara itiraz ederek istifa etti ve 1990'da Azerbaycan'a döndü. SSCB'nin dağılma sürecinde ülkesinin sorunlarına kayıtsız kalmayan Aliyev, yeniden siyaset sahnesine atıldı ve 1990'da hem Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti hem de Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti milletvekili seçildi. Dağlık Karabağ'da Ermenilerin toprak taleplerine karşı SSCB yönetiminin ikiyüzlü politikasına itiraz ederek 1991'de Komünist Partiden istifa eden Aliyev, 1991'de parlamento niteliğindeki Nahçıvan Yüksek Konseyi Başkanı seçildi ve ilgili yasalar gereği Azerbaycan Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı oldu. Azerbaycan bağımsızlığını ilan edince de Nahçıvan'daki görevini sürdürdü ve 21 Kasım 1992'de, bugün iktidarda olan Yeni Azerbaycan Partisini kurdu. Haydar Aliyev, iç savaş tehlikesini bertaraf etmesi için halk tarafından Bakü'ye davet edildi ve 15 Haziran 1993'te Azerbaycan Yüksek Konseyi Başkanı seçildi. Ardından, 3 Ekim 1993'te yapılan seçimleri kazanarak cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanlığı döneminde Azerbaycan’ı ekonomik olarak kalkındıran ve başta Türkiye olmakla Türk dili konuşan ülkeler, Rusya, ABD ve Avrupa ülkeleriyle iyi ilişkiler kurarak ülkesini uluslararası arenada söz sahibi yapan birçok başarılı politikaya imza atan Aliyev, 12 Aralık 2003'te tedavi gördüğü ABD'de hayatını kaybetti ve 15 Aralık'ta Bakü'deki Fahri Hiyaban'da defnedildi.