Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 süreciyle birlikte ülkemizde de tedbirler gecikmeden alındı. Bu tedbirler kapsamında, YÖK’ün koordinasyonuyla üniversiteler ilkin kampüslerinde eğitime ara verdi, ardından şartları uygun olanların eğitim-öğretim faaliyetlerini “uzaktan öğretim” yoluyla sürdürebilmelerinin önü açıldı.
İbn Haldun Üniversitesi’nde de, COVID-19 sürecinin ülkemizdeki seyri çok önceden öngörülerek hazırlıkları tamamlanan Canvas uzaktan öğretim yönetim sistemi, gereken testlerin ve deneme derslerinin ardından 23 Mart itibariyle uygulanmaya kondu. Eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, Üniversitemiz bünyesindeki çeşitli etkinlikler de online ortama taşındı.
Bu süreçte, uzaktan öğretim ve uzaktan etkinliklerde ülkemiz standartlarının çok üstünde bir performans ortaya koyan İbn Haldun Üniversitesi’nin bu başarısını, Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk ile konuştuk:
“Eğitimin Online Üzerinden Yürütülmek Zorunda Kalacağını Çok Önceden Öngörerek Tedbirlerimizi Buna Göre Aldık”
- İbn Haldun Üniversitesi, COVID-19 için alınan önlemlerde olduğu kadar, uzaktan öğretimde de oldukça etkili bir politikayı proaktif bir şekilde uygulamaya koydu. Kampüsteki çalışma ortamları ve mesailere yönelik düzenlemelerden öğrencilere yönelik alınan tedbirlere, uzaktan öğretim faaliyetlerinden uzaktan etkinliklere ve psikososyal destek faaliyetlerine bir dizi uygulama ard arda yürürlüğe kondu. Tüm bu faaliyetlerin herhangi bir aksama olmadan yürütüldüğü ve olumlu sonuçlar alındığı da görülüyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz Hocam?
Bu çok ciddi öngörü ve planlamayla gerçekleşti. Biz İbn Haldun Üniversitesi olarak, pandeminin Türkiye’ye eninde sonunda geleceğini ve eğitimin online üzerinden yürütülmek zorunda kalacağını çok önceden öngörerek tedbirlerimizi buna göre aldık. Tüm birimlerimizi seferber ederek var gücümüzle hazırlık yapmaya başladık. Ona göre internet altyapımızı güçlendirdik.
Online Öğretim Yönetim Sistemimizi (ÖYS) kurduk. Canvas programına Big Blue Botton ve Zoom programlarını entegre ettik. Tüm hocalarımıza bunların eğitimini verdik ve hocalarımızdan online deneme dersleri yapmalarını istedik. Bu programların nasıl kullanılacağına dair videolar ürettik. Eğitim ve geliştirme hâlâ devam eden bir süreç.
“Bu Süreçte İbn Haldun Üniversitesi Tam Bir Aile Olduğunu Gösterdi”
Üniversiteler YÖK tarafından tatil edilince tüm bu ön hazırlıkların faydasını gördük ve hiç ara vermeden hemen tam ölçekli online eğitim deneme sürecine geçtik. Ardından yine YÖK kararıyla uzaktan eğitim başlamış oldu. Böylece Üniversitemizde eğitim ve öğretim kesintisiz devam etti. Bu süreçte tüm idari ve akademik birimler mesai, hafta sonu vesaire demeden gece gündüz birlik ve beraberlik içinde tam bir uyum ve fedakarlıkla çalıştı.
Böylece çok kısa bir zaman içinde tüm eğitim ve yönetim faaliyetlerimizi online yapmaya başladık. Şu anda akademik ve idari tüm personelimiz evden çalışıyor. Kampüslerimizde şu an sadece güvenlik personeli bulunuyor.
Bu vesileyle ben tüm hocalarımıza ve idarecilerimize bu süreçteki fedakarlık ve gayretlerinden dolayı gönülden teşekkür ederim. Bu süreçte İbn Haldun Üniversitesi tam bir aile olduğunu gösterdi ve aramızdaki birlik ruhu veya İbn Haldun’un deyimiyle “asabiyet” daha da güçlenmiş oldu.
“Aidiyet Duygusu Kuvvetli, Özverili, Eğitimli ve Yetenekli Bir Takımımız Var”
- Üniversitemiz, uzaktan öğretime en hızlı uyum sağlayan ve altyapısını buna hazır hale getiren yükseköğretim kurumlarının başında geliyor. Keza öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve idari personelimizin sürece intibakı da kolay oldu. Tüm bu süreç nasıl planlandı?
Online eğitime geçiş çok kolay olmadı. Ama Allah’ın izniyle başardık. Bu sürecin muhtelif ayakları var. Hocalar, idareciler ve öğrenciler. Biz planlarımızı bu üç grup için yaptık. Hocalarımıza ve öğrencilerimize durumu bir ay önceden izah edip onları online sisteme ikna ettik. “Ya bir dönem kaybolacak veya zaten yarısına geldiğimiz dönemi online olarak tamamlayacağız” dedik.
Tüm hocalar ve öğrenciler buna ikna oldular. Önemli olan tüm paydaşların ikna olmasıydı. Herkes ikna olduktan sonra geçiş çok kolay oldu çünkü aidiyet duygusu kuvvetli, özverili, eğitimli ve yetenekli bir takımımız var.
Kütüphanemiz bile şu anda online hizmet veriyor ve tüm kitap ve makale taleplerini internet üzerinden sağlayarak karşılıyor. Dolayısıyla öğrenciler araştırma ve ödev yaparken kaynak sıkıntısı çekmiyorlar.
“Eğitimin Kesintisiz Devamının Yanında, Öğrencilerimizin Morallerinin Yüksek Tutulması, Psikolojik Sağlıklarının Menfi Etkilenmemesi İçin de Gerekli Tedbirleri Aldık”
- SKS, Psikososyal Destek Birimi gibi birimlerimiz etkinliklerini online ortama taşıyor. Öğrencilerimiz evlerinden ve kaldıkları yurtlardan online etkinliklere katılıyor, Üniversitemizin sunduğu imkanlardan geri kalmıyor. Bu konudaki görüşlerinizi de almak isteriz.
Biz öğrencilerimizin sadece kesintisiz bir şekilde eğitimlerini devam ettirmelerine odaklanmadık. Aynı zamanda onların morallerinin yüksek tutulması, psikolojik sağlıklarının menfi etkilenmemesi için gerekli tedbirleri de aldık. Bunları yaparken yüzde otuz oranındaki uluslararası öğrencilerimizi de devamlı hesaba katmak durumundaydık. Üniversitemiz bünyesindeki Psikoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İPAM) ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Aarştırma Merkezi (REDAM) bu maksatla güçlerini birleştirdi. Ortak bir psikolojik destek merkezi kuruldu. Bu merkez Türkçe ve İngilizce olarak isteyen tüm öğrencilerimize destek sunuyor.
Ayrıca Sanat Kültür Spor (SKS) birimimiz tüm faaliyetlerini online yürütmeye başladı. Online olarak yarışmalar, müzik etkinlikleri ve eğlence programları düzenliyorlar. Uluslararası Ofisimiz de bu tür etkinlikleri İngilizce olarak düzenliyor ve yurtlarımızda kalan uluslararası öğrencilerle sürekli iletişim halinde olup destek veriyorlar.
“Bizim Fidanlarımız Talebelerimizdir”
- Hocam son olarak, tüm mensuplarımıza ve İbn Haldun Üniversitesi’ni takip eden dostlarımıza bir mesajınız, tavsiyeniz varsa paylaşır mısınız?
Bu süreçte sloganımız: Bu da geçer Ya Hu! Evet, tüm sevinçler gibi zorluklar da geçicidir. Allah’ın izniyle sabır ve metanetle bu zor günleri birlikte aşacağız ve sonbaharda yeni kampüsümüzde hep birlikte yeniden eğitimimize devam edeceğiz. Allah insanları bazen şükür imtihanına tâbi tutar; bazen de sabır imtihanına tâbi tutar. Bu bir sabır imtihanıdır. Sevgili Peygamberimizin tavsiyesini dinleyerek, yarın kıyamet kopacağını veya öleceğimizi bilsek bile bir fidan dikmeye çalışalım. Bizim fidanlarımız talebelerimizdir.
“ ‘Meşguliyetle Tedavi’ Metodunu Uygulamalıyız”
Tavsiyem tüm vaktimizi medyadan coronavirus haberleri okuyarak harcamak yerine hayattaki hedeflerimizi ve gerçek gündemimizi unutmadan onları gerçekleştirmek için çalışmaya devam etmektir. Bir yandan da evde kalıp, sağlık için gerekli tedbirleri alıp, tevekkül ederek moralimizi bozmadan her türlü senaryoya önceden hazır olmaktır. Ben buna “meşguliyetle tedavi” metodu diyorum. Herkes kendini güzel işlerle meşgul etsin. Toplumsal dayanışmaya her zamankinden daha çok önem versin. “Allah bes, baki heves” deyip inancımızı tazeleyelim, güzel amellerimizi artıralım, birbirimize hakkı ve sabrı tavsiye edelim.
Son olarak, evlerimizde kalırken, bunu Hz. Peygamberin (SAV) “veba zamanında bulunduğu yerde kalana murabıt ve şehit sevabı vardır” tavsiyesine uyma niyetiyle yapalım. Erzurumlu İbrahim Hakkı gibi tefviz yapalım:
Hak şerleri hayr eyler,
Zannetme ki gayr eyler,
Arif anı seyreyler,
Mevla görelim neyler,
Neylerse güzel eyler.
“Allah Ülkemizi ve Tüm Dünyayı En Kısa Zamanda Bu Salgından Kurtarsın”
Sözlerimi bu geçiş döneminde büyük bir uyum ve koordinasyon içinde fedakarca çalışan İbn Haldun ailesine, hocalarımıza, talebelerimize, idarecilerimize gönülden teşekkür ederek ve online eğitimle dönemi başarıyla tamamlamayı dileyerek bitirmek istiyorum. Allah ülkemizi ve tüm dünyayı en kısa zamanda bu salgından kurtarsın. Post-coronavirus dönemini de bizim için daha güzel bir dönem kılsın. Şimdiden ona göre planlarımızı yapmamız lazım. Allah ön cephede bizim için fedakarca mücadele veren sağlık çalışanlarımızdan ve yöneticilerimizden razı olsun. Dualarımız onlarla.