Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

İnsanlar İşlerini Neden Erteliyor?

15.03.2018
İnsanlar İşlerini Neden Erteliyor?
İnsanların son dönemde en büyük "sorunları" arasında görülen "erteleme" konusuna ilişkin düzenlenen panelde Doç. Dr. Bilge Uzun konuk oldu.

İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü, insanların son dönemde en büyük "sorunları" arasında görülen "erteleme" konusuna ilişkin düzenlediği panelde, konunun uzmanlarından Bahçeşehir Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilge Uzun'u konuk etti. Yapılması gereken işler, yerine getirilmesi gereken görev ya da sorumlulukların çeşitli sebeplerden dolayı başka bir zamana bırakılmasına "erteleme"’ denildiğini ifade eden Doç. Dr. Uzun, erteleme sıklığının kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini söyledi. Ertelemenin altında yatan sebeplerden bir tanesinin "yarın daha iyi" düşüncesi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Uzun, “Erteleme kısa dönemli haz sağlayan bir davranıştır, genellikle stres, başarısızlık ya da organizasyon bozukluğundan kaynaklanır ve bundan dolayı ‘ertesi gün sendromu’ olarak da bilinir.” dedi. Uluslararası literatürde geçen erteleme türlerinin akademik erteleme, rutin işlerde erteleme, karar vermeyi erteleme, kronik erteleme olduğunu söyleyen Doç. Dr. Uzun, “Ev ile ilgili işler, çalışma alanındaki işler, akademik görevler, kişisel bakımla ilgili işler genel olarak ertelenir. Dönem ödevi hazırlama, sınavlara hazırlanma, akademik idari işleri yerine getirme, katılım görevleri, okuma ödevlerini tamamlama gibi işler akademik alanda ertelenen işlerdir.” şeklinde belirtti.

"25 yaş altı gençlerde yaygın"

Doç. Dr. Uzun, özellikle 25 yaş altı gençlerin daha sık ertelediklerini ifade ederek, ertelemenin 20’li yaşlardan sonra arttığını, kişilerde erteleme davranışı sergileme oranının yaş ilerledikçe azaldığını söyledi. Akademik ertelemede cinsiyet farkına yönelik farklı bulgulara rastlandığını belirten Doç. Dr. Uzun, Türkiye çağında erkeklerin kadınlardan daha fazla erteleme alışkanlığı olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Uzun, “Sınıf düzeyine yönelik çok fazla çalışma olmasa da sınırlı olan bulgular yaşla paralel olarak sınıf ilerledikçe erteleme düzeyinin arttığı yönündedir.” dedi. Doç. Dr. Uzun, kuramcıların erteleme davranışının nedenlerini kaygıdan kaynaklanan kaçınma davranışı, anne-baba tutumu, daha önceki yaşantılar, akılcı olmayan düşünceler  gibi farklı yaklaşımlarla açıklamaya çalıştıklarını belirtti. Kişinin, ertelemeyi rasyonel olmayan düşüncelerini değiştirerek önleyebileceğini söyleyen Doç. Dr. Uzun, erteleme durumunda farklı alternatifleri göz önünde bulundurmak gerektiğini dile getirdi. Doç. Dr. Uzun şöyle devam etti: “İşlerinizi ertelememek için günlük öncelik listesi oluşturun. Önce öncelikli olanları yapın. Başlama zamanı belirleyin. Zaman aralıkları belirleyin. Bölünmelere karşı önlem alın. Kendinize bir ‘takvim’ edinin ve sürekli yanınızda bulundurun.”

Fotoğraflar